Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Enklare bokning, 45-49 år får boka och lättnader på BB

En enklare översiktlig bokningssida för vaccinering är på gång, många nya tider släpps de närmaste veckorna och åldersgruppen 45-49 år kan börja boka vaccintider på fredag.

Fram till midsommar kommer det att finnas 160 000 doser till fas 4. Därför kan gruppen 45-49 år släppas fram på fredag, enligt vaccinsamordnaren Maria Landgren.

Bild: TT Nyhetsbyrån

Annons

Region Skåne aviserar nu också lättnader på förlossnings- och BB-avdelningar. Vården erbjuder snabbtest så att partner till den födande kvinnan får vara med på förlossning, kejsarsnitt och BB-avdelning.

Det var några av nyheterna på regionens presskonferens om coronaläget, som allmänt sett bjöd på positiva signaler.

Smittrycket sjunker raskt. Region Skåne går nu över till att redovisa antal nya fall/100 000 invånare över fjorton dagar, det mått som används av Folkhälsomyndigheten och även inom EU. I Skåne ligger det just nu på 220.

Nu lättar det också med vaccinbokningen. I tisdags fanns över tiotusen lediga tider. Under torsdagen släpps ytterligare 19 000 tider för gruppen 50-59 år.

Annons

– På fredag planerar vi att släppa bokningen för dem som är 45 år och äldre, för vi vill inte ha tomma vaccintider, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Skåne.

Annons

I den åldersgrupp som snart får möjlighet att boka tid, 45-49 år, finns cirka 71 500 personer som inte blivit vaccinerade.

Nästa vecka kommer nästan alla de privata vaccinatörerna, sammanlagt 16 stycken, att vara i gång i Skåne. Inom kort kommer det alltså att finnas ett vaccinationsställe i varje kommun.

Och framöver är det gott om vaccin.

– De kommande tre veckorna, fram till midsommar, kommer det att finnas 160 000 doser för fas 4. Vi ser att vi snabbt kommer att kunna öppna upp, säger Maria Landgren.

Hon väntar på besked när som helst om Pfizers leveranser för juli-augusti, vilket kommer att påverkar vaccineringstakten för de allra yngsta åldersgrupperna.

Från och med nästa vecka kommer det också att vara möjligt för ”eftersläntrare” från fas 2 (över 65 år) att boka tid hos de privata vaccinatörerna. I den gruppen är det cirka 10 procent som inte vaccinerat sig.

– Men de kommer också att ha Astra Zenecas vaccin, det är ett säkert vaccin och med de begränsade mängder vi har så kan man fortfarande inte välja vaccin, betonade Maria Landgren.

Vårdcentralerna fortsätter ge dos 2 till grupperna över 60 år, men tar framöver emot yngre personer som saknar e-legitimation.

När alla de privata vaccinatörerna är igång finns det 16 olika sidor där bokningarna kan göras. Att folk inte hittat lediga tider i den djungeln har orsakat ilska och frustration i den stora gruppen 50-59 år.

Annons

Annons

Region Skåne har också fått mycket kritik för att man inte lyckats organisera bokningssystemet på ett mer översiktligt sätt, så att man åtminstone kan se var det lönar sig att leta tider.

Någon sorts lösning på detta ska nu vara på gång, enligt regionrådet Gilbert Tribo (L).

– Det som återstår är att vi behöver få in leverantörernas koder, men utsikterna är goda för att vi ska kunna få en sorts översiktlig sida där man ser vilka som har lediga tider, säger han.

Det Region Skåne siktar mot är en lösning likt den som funnits länge i Västra Götaland, en central sida där man kan se vilka aktörer som har lediga tider och var det är lönt att gå in och försöka boka.

Om ni nu kan ordna en sådan översiktssida på några veckor, varför gjorde man inte det från början?

– Med facit i hand kan man säga så. Om vi skulle ha ordnat en helt central bokning så hade det tagit mycket längre tid, nu har vi ändå fått till en sorts mellanting med en översikt, säger Gilbert Tribo.

Han säger att han varit mycket kritisk mot den lösning med att bokningarna måste ske på varje vaccinatörs egen sajt, ända sedan fas 4 startade.

– Den lösningen fallerade. Därför klev jag och Anna Mannfalk (M) in och krävde genomgångar och förslag på lösningar, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy