Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne

Surtanten: Synen på bakterier har gått från ”ew” till ”wow”

Picklade fänkålsblommor, miso på gula ärtor, surkål med ingefära. Jenny ”Surtanten” Neikell fick till slut skaffa ett extra kylskåp för att få plats med alla burkar och flaskor hemma.

Nyligen kammade hennes senaste kokbok hem silver i VM för kokböcker. Nu vill den skånska fermenteringsdrottningen inspirera fler att följa maten hela vägen från frö till burk.

Text: 

2012 sade Jenny Neikell upp sig från kontorsjobbet på länsstyrelsen och hoppade på en ettårig yrkesutbildning i mathantverk. ”Redan efter en månad visste jag att det var fermenterade grönsaker som skulle bli min grej”, säger hon.

Bild: Lars Brundin

Annons

Hur upptäckte du fermentering?

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan