Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

kulturKritiken mot Michael Bojesen

Ida Ölmedal
De danska kvinnornas anklagelser mot Malmöoperans chef kan inte sopas under mattan

Kan Michael Bojesen verkligen sitta kvar efter helgens granskning i Politiken?

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Dirigenten och kompositören Michael Bojesen är operachef på Malmöoperan sedan 2017. Foto: Hussein El-alawi

Annons

UPPDATERING: Under måndagseftermiddagen meddelade Michael Bojesen att han tar timeout. Läs mer här.

– Metoo gick över världen, kom till Danmark och dog, skojade den danska skådespelerskan Ditte Hansen hösten 2018.

Men saker förändras. Idag är den danska metoo-vågen i full rullning, och rör sig över sundet mot Sverige.

I helgen publicerade Politiken ett grävande reportage om Malmöoperans chef Michael Bojesen. Det rör hans tid som chefsdirigent för DR:s flickkör 2001-2010. Kvinnor som sjöng i den ansedda kören beskriver en miljö där vuxna män sexualiserade och raggade på tonårsflickor som stod i beroendeställning till dem. Inte minst hände det när de var långt hemifrån på turné. Även den dåvarande dirigenten för DR:s barnkör instämmer i bilden. Flera körflickor minns bland annat en incident där Bojesen skickat sms till en av dem om att han var attraherad av henne. Han själv nekar till detta, liksom till beskrivningen av miljön i stort.

Annons

Annons

En flickkör är en utsatt plats. Sångerskan ska ingå i ett odelbart kollektiv, samtidigt som hon tävlar och värderas och ibland måste förhålla sig till publikens romantiserande idéer om Flickan. Att dirigera en sådan grupp unga människor är ett stort ansvar.

I Politikens långa reportage sätter de idag vuxna kvinnorna ord på otryggheten i att som mycket ung sexualiseras av äldre och överordnade män. Kören var deras första arbetsplats, Michael Bojesen var deras första chef. En av de före detta körmedlemmarna, Freja Eva Lockenwitz, beskriver att de äldre tonårsflickorna under en turné blev som en ”buffé” för männen som var med om kvällarna. Självklart är det inte fel om en sjuttonåring vill vara tillsammans med äldre män, understryker hon: ”Men i körsammanhang fanns det en maktobalans, där vi som aspirerande sångerskor såg upp till och sökte erkännande av de här professionella, duktiga människorna. Liksom fotbollskillar ser upp till Messi. Vi var unga sångerskor på körturné och inte på dejting. Våra föräldrar hade skrivit under på att de vuxna hade ansvaret för oss som en sorts vårdnadshavare eller ställföreträdare, och det var den säkerhet som fanns.”

En stor del av problemet är att Bojesen och resten av ledningen ska ha slagit ner på kritiken.

Redan under helgen lämnade Michael Bojesen sitt uppdrag som ordförande i den danska statliga konstfonden. Men på Malmöoperan sitter han säkert, om man får tro styrelseordföranden Per-Martin Svensson.

Annons

– Det man påstår hos en annan arbetsgivare kan vi ju inte ta ställning till, säger han till HD och Sydsvenskan.

Annons

Den inställningen håller inte. Med så många vittnesmål är det svårt att tro att det inte funnits ett arbetsmiljöproblem kopplat till sexualisering. Självklart påverkar det förtroendet för Bojesen bland medarbetare på hans nuvarande arbetsplats. Det rör sig ju inte om misstag eller snedtramp. Kärnan i berättelserna från de namngivna kvinnorna handlar om Bojesens värderingar. Malmöoperan är en institution som vill locka internationella talanger. Det är svårt att se hur man kan behålla en chef om han handskats så vårdslöst med unga människor.

|| Ida Ölmedal är kulturchef.

Fakta

Så svarar Michael Bojesen på kritiken

Michael Bojesen skriver i ett mejl till Politiken att reportaget kommer med flera anklagelser som han varken kan försvara sig emot eller känna igen. Samtidigt medger han att han hade det fulla ledaransvaret för kören och att han misslyckats med det. Han ber om ursäkt till ”de sångerskor som har haft dåliga upplevelser eller känt sig otrygga”.

I helgen lämnade Michael Bojesen sitt uppdrag som ordförande i den danska statliga konstfonden med förklaringen att han inte vill att ”mitt arbete de åren och min person kastar en skugga över det viktiga arbete som Statens Kunstfond utför”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy