Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Efter huggsexan – tusentals lediga vaccintider i Skåne

Först blev det huggsexa om de fåtaliga vaccintiderna som släpptes i fas 4. Nu finns det istället tusentals lediga tider överallt i Skåne. Det kan leda till att nästa åldersgrupp släpps på tidigare.

Nu börjar "normalläget” i fas 4, och nu finns många lediga tider. En del har kanske blivit avskräckta av rapporter om bokningsstrul, tror Kenneth Kronohage på Macc People.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Gruppen 40-44 år ska enligt planen kunna boka vaccin från mitten av juni.

Men Region Skånes vaccinsamordnare ”följer bokningstrycket och släpper på nästa åldersgrupp när det finns gott om tider att boka”.

Ett uppseglande problem är att många inser att dos två, som bokas in ganska exakt sex veckor efter den första sprutan, kan krocka med semesterplanerna.

– Vi får ofantligt många frågor om att boka om den, för att man är bortrest eller i stugan, säger Kenneth Kronohage, delägare i Macc People som vaccinerar bland annat i Arlöv och Ängelholm.

– Då kan vi bara svara att de får avboka tiden för dos två, men riskerar att få vänta. Vi kan bara garantera att vi får den dosen från Region Skåne exakt sex veckor efter den första.

Annons

Tidsintervallet man ska tänka på redan vid bokning av första sprutan, påpekar Kristin Juneberg, projektledare på Vaccina.

Annons

– Häromdagen hade vi en som insåg att på dagen sex veckor efteråt ett låg ett bröllop. Då får man bara boka dos en annan dag för att slippa krock, säger hon.

På Region Skånes nya samlingssida gick det på måndagsmorgonen att räkna till över 14 000 bokningsbara tider, i Helsingborg, Malmö, Lund, Arlöv, Ängelholm och flera andra orter.

Bland de som redovisar många lediga tider finns de större företagen Vaccina och Macc People men även mindre aktörer som vårdcentralen Victoria Vård & Hälsa i Limhamn.

Men det är inte alla av de sexton privata aktörerna i fas 4 som anslutit sig till översiktstjänsten, så det kan finnas ännu fler lediga tider.

Hur kan detta komma sig, när de senaste veckorna präglats av klagomål från personer som inte kunnat boka tider?

Prognoserna över vaccinleveranser till Sverige och Skåne har inte förändrats för de närmaste veckorna. Just nu är det ganska gott om vaccin.

Att vaccintiderna nu står som spön i backen är därför helt väntat, menar Kristin Juneberg på Vaccina, som inte är ett dugg orolig för att bli stående med lediga tider i Malmö, Lund, Helsingborg och flera andra orter.

– Det är nu som normalläget kommer. Allt skulle sätta fart från vecka 23, att man öppnade lite tidigare var ju mer av pilotprojekt för att testa logistik, leveranser och annat, säger hon.

När Region Skåne öppnade bokningen för fas 4 var det bara på sex orter i Skåne, och det fanns 14 000 tider för den mycket stora gruppen 50-59 år. En klockren flaskhals.

Annons

Annons

I denna och nästa vecka öppnar nu successivt nära 50 vaccinställen i privat regi i Skåne, och fram till midsommar finns 160 000 doser för personer i vaccinationsfas 4.

Bokningsläget är splittrat. Kry, som vaccinerar i Malmö och snart öppnar i Lund, har i princip fullbokat.

Vårdcentralen Victoria Vård & Hälsa i Limhamn har 1 500 lediga tider – men längre fram i juni. Den närmaste tiden är fullbokad.

Macc People, med vaccinställen på många orter i Skåne har just nu stor ledig kapacitet.

– Vi släppte 10 000 tider för gruppen 45-49 år i fredags kl 15.30, enligt regionens riktlinjer. En del öppnade visst tidigare så många bokade nog upp där, tror Kenneth Kronohage.

Han kommer att efterlysa snabbare öppning för nya åldersgrupper vid avstämningen med regionen på onsdag.

Hos de privata aktörerna som varit igång ett tag med vaccineringen noterar man förutom alla frågorna om dos två, en annan återkommande fråga:

Om det är möjligt för den som är över 65 år att få ett annat vaccin än Astra Zeneca.

– Men där kan vi bara hänvisa till beskedet från Region Skåne – det är Astra som gäller för dem, säger Kristin Juneberg.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy