Annons

Annons

ANNONSEuropean Energy

Mer solenergi måste till för att lösa landets ökade elförbrukning

Solceller kan lösa södra Sveriges akuta energibrist – och minska behovet av importerad el. Samtidigt är solenergin en viktig faktor för att Sverige ska nå målet om 100 procent förnybar energi till 2040.

– Det är hög tid att ställa om ifall vi ska klara målet med 100 procent förnybar energi 2040, och här är solenergi en viktig del av lösningen.

Det säger Ted Bergdahl, kommunikationschef för European Energy. Och det finns fler anledningar till att det är bråttom. Elförbrukningen i tillväxtregionen Skåne förväntas öka rejält framöver och redan i dag råder periodvis energibrist.

Sverige som helhet har ett elöverskott, men i södra delarna av landet matchar inte produktionen den förbrukning som finns. Faktum är att den lokala produktionen i dag knappt täcker en fjärdedel av behovet och i stället är man beroende av elöverföring från andra delar av Sverige, liksom av att importera bland annat kolkraft från Polen.

– Det skapar en osäkerhet. Dessutom är den el vi tar in från utlandet både dyrare och har ett större klimatavtryck, säger Ted Bergdahl.

Elanvändningen kommer att öka stort

I september förra året lämnade Länsstyrelsen Skåne sina slutsatser om en framtida trygg elförsörjning till regeringen. I rapporten uppskattas länets elanvändning öka med 25 procent till 2040, till stor del tack vare de effektiviseringar och utsläppsbesparingar som väntas genom att elektrifiera processer, maskiner och transporter.

– Elektrifieringen är positiv, men kommer snabbt. Här har solenergin fördelen att den går väldigt fort att få på plats, med en byggtid på bara drygt ett år för en hel anläggning. Det finns ingen annan lösning som tar så kort tid att få igång.

Solenergin är både miljövänlig och billig, eftersom den kan byggas i anslutning till befintliga nät.

– Den är också trygg eftersom den produceras lokalt, det är viktigt att vi blir oberoende i södra Sverige och inte behöver förlita oss på produktion någon annanstans, säger Ted Bergdahl.

En skånsk effektkommission

Region Skåne har tagit initiativ till en skånsk effektkommission där såväl landshövdingen som företrädare från regionala energibolag ingår. Syftet är just att förbättra den skånska elförsörjningen vad gäller leveranssäkerhet, kostnad och miljö. Även hos European Energy är det en prioritet att vara med och lösa problemet med den skånska energibristen.

– Arbetet man startat i Skåne är väldigt positivt och vi hoppas att man ska se solenergi som en verklig tillgång. Det är bra att man samlar hela branschen och tar gemensamma initiativ, en enskild aktör kan inte lösa detta på egen hand.

Syftet med kommissionen är också att forma en gemensam röst från Skåne med förslag till nationell nivå.

– När det gäller solenergi skulle man behöva en nationell målsättning och strategi. Och det måste bli tydligare vilken mark vi kan använda. Regeringen måste ge verktyg för att vi ska kunna uppnå de ambitiösa målen.

"Man måste satsa nu"

Den totala effekten från solcellsanläggningar i Sverige uppgick vid årsskiftet bara till 1089 megawatt, motsvarande under en procent av Sveriges totala energiförbrukning. Tillsammans med andra företag verksamma inom solenergi har European Energy satt upp ett mål: 2030 ska Sverige ha 20 gigawatt installerad effekt i solcellsparker.

– Det har blivit så billigt med solenergi att detta går att göra, men då måste man satsa nu.

Att öppna upp för storskalig solenergiproduktion, som anläggningen European Energy vill starta upp i Svedberga, sydost om Höganäs, skulle vara att komma en god bit på vägen. Produktionen vid anläggningen kan täcka nästan hela Höganäs tätorts årsförbrukning av el.

– Det här kan verkligen bli ett betydande bidrag till att lösa behovet i södra Sverige och en milstolpe för solen som en verkligt betydande del i arbetet med förnybar och trygg energi.

Fakta

Skånes Effektkommission lobbar för bättre elförsörjning

Syftet är att forma en gemensam röst från Skåne med lösningsorienterade förslag som kan få genomslag nationellt. Tillsammans vill man förbättra elförsörjningen vad gäller leveranssäkerhet, kostnad och miljö. Via Effektkommission kan skånska aktörer agera gemensamt med ett ständigt utbyte med myndigheter, skånska energiaktörer och skånskt näringsliv.

Region Skånes Effektkommission startade sitt arbete i februari 2021 och består av:

Region Skåne, Malmö stad, Helsingborg stad, Lunds kommun, Kristianstad kommun, Ystad kommun, Länsstyrelsen Skåne, Öresundskraft, E.ON, Ystad Energi, C4 Energi, Uniper samt Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Helsingborgs Dagblads redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy