Annons

Annons

Min mening

Insändare
För oss på vårdcentralen är fest och semester ännu långt borta

Utöver mitt vanliga arbete som sjuksköterska hjälper jag en vårdcentral att vaccinera. Vid första dosen ger jag som sjuksköterska patienten tid för nästa dos.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag går varje gång till vaccinationsarbetet med glädje för att jag vet och känner att jag gör något viktigt för mina medmänniskor. Det menar insändarskribenten.

Annons

Alltför många gånger får jag höra att det inte passar. ”Jag har beställt en resa redan, så ni får ändra tiden” är ett av argumenten ”jag måste få den innan för jag ska på stor fest” är en annan. Vi är många sjuksköterskor både som hoppar in extra och som har vaccination som ordinarie arbete. Vi sliter i långa pass för att hinna vaccinera så många som möjligt. Vi slopar raster, äter minimalt på en dag och går på toaletten en gång under ett pass. Att då bli utskälld för att det bland annat inte är det vaccin patienten vill ha, tiden för vaccination är fel, få frågan ”kan du aspirera” med mera, känns ibland ganska jobbigt. Men vi ler, förklarar vänligt, trixar och försöker hjälpa. Min dag börjar med ett pussel, att försöka få dagens doser att gå ihop, inte blanda för mycket eller för lite för att tidsintervallet för hur länge vaccinet får vara i rumstemperatur inte ska överskridas, se till att få ut maximalt antal doser ur ampullen, räkna på hur många patienter som är uppsatta på förmiddagen och eftermiddagen och se till att ha tillräckligt många patienter innan ett visst antal timmar gått, för då måste vaccinet slängas. Om någon patient uteblir eller avbokar under dagen måste någon ny ringas in, allt för att ingen dos ska slängas. Öppnar jag en ny ampull måste vi se till att få in fler patienter som ska vaccineras samma dag för att inte kasta sex doser. Detta gör att vi har svårt att flytta tider som patienten fått eftersom vaccinet skickas till oss efter det antal veckor som gått efter första dosen. Det är regionalt styrt och inte jag som vaccinatör som bestämmer det. Så snälla ni, vi gör allt vi kan och det är inte för att bråka som vi ibland säger ”Tyvärr, vi har svårt att tillgodose ditt önskemål för att du ska på fest eller åka på semester.” I vår värld är fest och semester fortfarande långt borta. Vi utsätter oss dagligen för risken att få covid-19 eftersom vi träffar så många patienter och är därför extra försiktiga med att träffa andra. Och till er som klagar på vaccinationstakten, välkommen att byta arbetsdag med mig så ni får känna på takten (3 till 5 minuter per patient). På en arbetsdag kan varje sjuksköterska vaccinera väldigt många. Och trots allt detta går jag varje gång till vaccinationsarbetet med glädje för att jag vet och känner att jag gör något viktigt för mina medmänniskor. Jag gör vad jag kan. Gör du det som gnäller på mig när du kommer till din vaccination? Måste också säga att många av våra patienter är helt underbara och säger många fina ord som uppväger att någon annan varit oerhört otrevlig vid sitt besök. Till er skickar jag en stor kram och säger Tack för att jag fick vaccinera just dig. En av många vaccinatörer

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy