Annons

Annons

Min mening

Insändare
I brist på riktiga så kan man sätta ut en plåtpolis...

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fotografera fartdårarna och bötfäll eller beslagta! Vi upplåter gärna vår balkong för polisiär spaning. Det skriver Birger Nilsson apropå trafiken bland annat vid Tinkarpsbacken.

Annons

Efter att under ett år, ha gjort ungefär 250 promenader uppför Tinkarpsbacken, från Pålsjö krog till Sofiero gård, har vi en ganska god koll på trafiken.

På morgnarna vid halv sju/sjutiden kommer hantverksnissarna. De börjar oftast klockan sju och har bråttom in till sina verkstäder för att hålla tiden. De flesta håller hyfsad hastighet men en och annan nisse har lite för hög medelhastighet. Vissa nissar kör norrut och har sina verkstäder på det hållet så klart.Sedan kommer cyklisterna. Du utgör inga större problem, men man ler lite när de kommer mitt i gatan och kör om en personbil som faktiskt kör i 40.

Många trampar på lite extra nedför backen och det hade varit intressant att veta hur hög fart de får upp. Därefter har vi slips- och kostymnissarna som ska in till sina kontor. En och annan av dessa är också duktiga att dra på. Kanske är de sena – vad vet jag. Själva tomtarna, eller är det troll, kommer lite nu och då i sina stora svarta bilar. De har ofta sina egna hastighetsregler och de multitaskar gärna och har telefonen på ratten samtidigt som de kör.Mellan cirka nio och femton är det för det mesta ganska lugnt. Trafiken flyter på i sakta mak.

Annons

Annons

Men fram på seneftermiddagen händer det grejor. Då kommer Rally-Kalle. Han har gärna en ljuddämpare som hörs rejält. Kanske skulle man kalla det för ljudförstärkare? Han drar gärna på och kommer nog ibland upp i åttio/nittio ”knyck”. Vissa Rally-Kalle kör med högljudd musik inifrån bilarna i stället – men fort kan det gå.

På kvällen kommer också Knutte med sitt gäng. Ofta är det äldre gentlemän som glider fram på sina hojar, men däremellan kommer en yngre och våghalsigare variant som inte bara riskerar sin egen utan även medtrafikanternas säkerhet.Trafiksituationen är tidvis besvärande. Vissa tider under vecka och dygn är det extra tufft.

Vad kan man då göra? Gupp är ju en kommunpopulär variant, men det innebär ett trafikhinder och skapar en ryckig och högljudd trafik när man drar på efter att ha passerat. Det bästa hade varit fysiska poliskontroller med vanliga poliser. Jag är ett stort fan av poliser.

Nu såg jag i tidningen att det skulle komma 29 nya poliser till stan. Kanske kan man göra en insats på norra Drottninggatan/Sofierovägen? På det här året har jag stött på en enda fartkontroll. Platsen för denna uppfattade jag som mindre lämplig. Man mätte hastigheten från Pålsjö Krog och där finns fyra naturligt fartdämpande inslag som inte frestar till hög fart: två busshållplatser, ett övergångsställe, en vägkorsning och en skarp kurva. Man bör nog välja en bättre plats.

Annons

Annons

Är det sedan ont om personalresurser så kan man alltid sätta ut en plåtpolis. Det finns ju till och med mobila sådana som man kan flytta vid behov. Fotografera fartdårarna och bötfäll eller beslagta! Vi upplåter gärna vår balkong för polisiär spaning!

Birger Nilsson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy