Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Politiker ägnar sig för mycket åt spel, taktik, pajkastning och att recensera varandra.”

Vi är trötta på en kultur som ägnar kraften åt att smutskasta sina politiska motståndare istället för att presentera och genomföra konkreta lösningar, skriver Mats Persson och Torkild Strandberg, Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nyamko Sabuni och Mats Persson redovisar Liberalernas krav inför budgetförhandlingarna i höstas. Politikens uppgift är att leverera resultat och lösa samhällsproblem, skriver artikelförfattarna. Bild: Jessica Gow

Annons

Vi upplever en berättigad trötthet bland det svenska folket på att politiker ägnar sig för mycket åt spel, taktik, pajkastning och att recensera varandra och för lite åt att lösa problem i människors vardag. Vi är också trötta på det.

Ett bra exempel på politisk smutskastning när den är som värst är den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Hajs inlägg på Aktuella frågor den 9 juni. Inte med ett ord berör han sitt egets partis politik och framtidsvisioner. Istället får läsaren veta att Liberalerna, genom vårt besked att vi vill byta regering, anslutit sig till en ”högerorkester” som öppnar upp för nazismens återkomst i Sverige. Svenska folket förtjänar en högre nivå på debatten än så.

Annons

Annons

Vi tror på Sverige. Men det går inte att blunda för att vårt land har stora problem. Vi ser att var sjätte elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Vi ser hur den gängrelaterade kriminaliteten tar sig allt grövre uttryck. Vi ser växande klyftor mellan den som arbetar och den som är bidragsberoende. Vi ser hur en destruktiv energipolitik innebär stora problem för elförsörjningen, inte minst i södra Sverige.

Sverige behöver förändring och en ny start. Den rödgröna regeringen klarar inte av att lösa de samhällsproblem landet står inför med stora integrationsproblem, en växande kriminalitet, en elkris som hotar både företagande och en nödvändig klimatomställning och för låga kunskapsresultat i skolan.

Liberalerna går till val på maktskifte och förändring. Sverige behöver en liberal, borgerlig regering.

Vi inser att varje tänkbar regering behöver förhålla sig till antingen Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. För att en borgerlig regering ska kunna tillträda och styra landet kommer det därför att vara nödvändigt att i sakfrågor samtala med alla partier som är demokratiskt valda till Sveriges riksdag. Strategin att isolera vissa partier har misslyckats. Liberalerna kommer inte att medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår. Vi är beredda att samtala med alla partier i olika sakfrågor.

Liberalerna har en viktig roll framöver. Det behövs ett borgerligt parti som tar skolan på allvar, som kämpar för studiero och kunskap i klassrummet och som ser skolans viktiga roll för att ge alla barn samma livschanser. Sverige behöver göra upp med den omhändertagandementalitet som finns i integrationspolitiken. Människor som kommer till Sverige ska mötas av höga krav och förväntningar, inte av budskapet ”här är bidragen du kan söka”. Med rättigheter följer skyldigheter.

Annons

Annons

Vår politik står i skarp kontrast till socialdemokratins. Till skillnad från Socialdemokraterna tror vi inte att mer bidrag är lösningen på integrationsproblemen utan att det bör finnas ett bidragstak så att det alltid lönar sig att arbeta istället för att leva på bidrag. När Socialdemokraterna föreslår ett återinförande av fastighetsskatten och att chockhöja skatten på sparande driver Liberalerna på för att fler ska kunna äga sitt boende och uppmuntras att spara.

I skarp kontrast till den svenska vänstern står vi upp för att det måste bli enklare och billigare att anställa, inte minst för småföretagen.

Vi är trötta på en kultur som ägnar kraften åt att smutskasta sina politiska motståndare istället för att presentera och genomföra konkreta lösningar på de problem som Sverige möter och som människor ser i sin vardag. Väljarna förtjänar bättre. Politikens uppgift är att leverera resultat och lösa samhällsproblem.

Vårt budskap är tydligt: Sverige behöver förändring. Vi vill se en ny liberal, borgerlig regering efter nästa val.

SKRIBENTERNA

Mats Persson (L) är riksdagsledamot från Lund och ekonomisk-politisk talesperson.

Torkild Strandberg (L) är kommunstyrelsens ordförande i Landskrona och ordförande i Liberalerna Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan