Annons

Annons

Min mening

Insändare
Är det denna upplevelse av naturen som dessa nöjesjägare eftersträvar?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förr bedrevs jakt för att få mat på bordet. Idag är det bara för att tillfredsställa nöjesjägarens behov av underhållning. Det skriver Rolf Orrling. Bilden visar en skjuten björnhane under en björnjakt i Gävleborgs län.

Annons

I Sverige finns det cirka 280 000 registrerade jägare och alla är så kallade nöjesjägare, det vill säga att man skjuter och dödar djur som ren underhållning.

Enligt jägarnas egen statistik dödas i Sverige årligen cirka 1,5 miljoner djur av dessa nöjesjägare. ”Det är människans rätt att skörda av naturens överflöd”, anser jägarna. ”Vi har jagat sedan urminnes tider.”

Förr var det för att få mat på bordet. Idag är det bara för att tillfredsställa nöjesjägarens behov av underhållning.

Jag vill här ta upp några exempel på oetisk och omoralisk jakt som är helt laglig i Sverige. Uppenbart helt i linje med Svenska Jägareförbundets värderingar.

Tidningen Jaktjournalen har varje år en tävling som kallas ”rovdjurskampanjen” där kan jägare samla poäng genom att skjuta så många poängsatta djur som möjligt. En skjuten räv ger 120 poäng, en nötskrika 15 poäng. Du kan skjuta mårdar, minkar kråkor, fiskmåsar ...

Annons

Vinnaren år 2019 fick ihop 11 900 poäng genom att skjuta 37 rävar, 4 grävlingar, 34 mårdar, 21 minkar och 244 fåglar. Vinnaren fick förutom fina priser också titulera sig ”Årets viltvårdare”.

Annons

Denna vidriga, absurda tävling äger alltså rum i Sverige år 2020. Deltagarna anser sig göra en, citat: ”Betydande viltvårdsinsats”. Dessa människor tänker inte för en sekund på att måltavlorna är levande djur.

Förra året sköts 25 000 nötskrikor i Sverige. Detta är en fågel som alltid har funnits i den svenska faunan och som huvudsakligen livnär sig på nötter och insekter, men även tar ett och annat fågelägg om den får chansen. Det är deras naturliga näringsintag och borde inte vara skäl för att tillåta jakt.

En nöjesjägare lät sig filmas när han skjuter sin första nötskrika. Han beskriver hur fantastiskt vacker den döda fågeln är.

Så otroligt meningslöst! Är det denna form av naturupplevelse som nöjes-jägare eftersträvar? Hur är det möjligt att vi i Sverige tillåter jakt på björnar som ren underhållning? Ett djur som helst drar sig undan när människor är i närheten. Under de senaste 40 åren känner vi till 60 incidenter med björn. Här menas att björnen skadat en person eller uppträtt hotfullt. Nästan alla dessa möten har skett under jakt. 26 stycken bara under älgjakt. Enligt tillförlitliga rapporter har 42 personer skadats av björnar de senaste 40 åren. Omräknat 1 person per år. 33 personer var ute på jakt vid tillfället för angreppet. Endast 3 personer har dödats av björn de senaste hundra åren.

Annons

Sätt detta i relation till de 3 000 till 4 000 personer som söker läkarvård för hundbett varje år. Ingen skulle väl komma på tanken att begränsa antalet hundar.

Annons

Vi vet idag väldigt mycket mer om djurens mentala förmågor än för bara några årtionden sedan.

Vi vet att djur har känslor.

Vi vet att djur i lika hög grad som vi känner smärta.

Vi vet att djur precis som vi kan drabbas av dödsångest.

Vi vet att djur är medvetna.

Vi vet att djur upplever både glädje och sorg precis som vi.

95 procent av Sveriges befolkning är inte jägare och ändå är det jägarna som tar sig rätten att ”reglera” djurlivet efter egna önskemål.

Ni nöjesjägare utarmar naturen, och fråntar alla andra möjligheten till berikande naturupplevelser. Ni fråntar också djuren deras självklara rätt till ett liv i sin egen miljö.

Man kan inte äga vilda djur. Naturen är inte heller en tummelplats för en viss intressegrupp. Naturen tillhör oss alla.

Vi, ickejägare, har också vapen. Med kikare och kamera får vi också naturupplevelse, kamratskap, avkoppling och spänning. Vi är långt fler än de 280 000 registrerade nöjes-jägarna.

Vi vill komma till en orrspelplats där det fortfarande finns orrar. Vi blir glada när vi får syn på en räv i skogen. Vi får ett minne för livet om vi skulle få syn på en mäktig älgtjur eller en björn.

Annons

Tyvärr blir det allt svårare att få syn på vilda djur i Sverige, och det kan vi tacka nöjesjägarna för.

Rolf Orrling

Vejbystrand

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy