Annons

Annons

Peps Persson 1946–2021

Nisse Hellberg om Peps Persson: ”Ingen har betytt mer”

Den folkkära artisten Peps Perssons död har rört många, inte minst andra musiker och artister. En av dem som hyllar honom på sociala medier är Nisse Hellberg, sångare i Wilmer X. ”Ingen artist eller musikant har betytt mer för mig”.

Nisse Hellberg under en konsert på Folk å rock I Malmö 2016.

Bild: Patrick Persson

Annons

Dagen efter dödsbeskedet skriver Nisse Hellberg ett inlägg på sin facebooksida om den stora sorgen över att Peps Persson gått bort.

”Peps är borta. Solen skiner från en klar himmel men allt känns ändå bara grått”.

Han fortsätter sin hyllningstext med att skriva att den folkkära artisten ”visat vägen” och skriver att Wilmer X kanske aldrig ens hade bildats utan hans inverkan.

”Hans genialiska musikalitet, samhällsengagemang och outtröttliga arbete för att vi alla skulle få upp ögon och öron för musik lite utanför de vanliga upptrampade stigarna satte också outplånliga spår”.

Peps var en av hans stora idoler som tonåring, skriver han, och fortsätter berätta om hur det var en dröm som gick i upplevelse när han senare fick göra skivor och turnéer med honom.

”Det blev definitivt en av höjdpunkterna i min karriär och skänkte många obetalbara minnen”.

Annons

Han avslutar sin text med att skriva att tomrummet som uppstått med tiden kommer ”fyllas av glada minnen, historier och episoder som lyser upp vår tillvaro igen”.

Annons

Han fortsätter:

”Och så har vi ju dessutom det allra viktigaste, all den fantastiska musiken! Det är kanske en kliché men det är ju så sant, den lever kvar!”

”Inget är för evigt men just i Peps fall känner jag att hans musik ligger väldigt nära.”

Fakta

Per Åke Persson. Född 20 december 1946 i Helsingborg. Uppvuxen i Tjörnarp. Sångare, gitarrist, munspelare och låtskrivare inom genrer som blues, reggae, ska, calypso och västafrikansk highlife.

Diskografi, album:

1968 – Blues Connection (som Linkin Louisiana Peps)

1969 – Sweet Mary Jane (med Blues Quality)

1972 – The Week Peps Came to Chicago

1974 – Blodsband (med Peps Blodsband)

1975 – Hög standard (med Peps Blodsband)

1975 – Blues på svenska (med Slim Notini)

1976 – Droppen urholkar stenen (med Peps Blodsband)

1976 – Den ensamma människan (med Ronny Åström)

1977 – Fyra tunnlann bedor om dan (med Pelleperssons Kapell)

1978 – Spår (med Peps Blodsband)

1980 – Rotrock (med Peps Blodsband och Pelleperssons Kapell)

1982 – Persson sjonger Persson (med Pelleperssons Kapell)

1984 – En del och andra

1988 – Fram med pengarna! (med Peps Blodsband)

1992 – Spelar för livet

1994 – Röster från Södern (med Nisse Hellberg)

1997 – Rotblos (med Downhome Bluesband)

2005 – Äntligen! (med Peps Blodsband)

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy