Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”När friheten hotas har dess försvarare inte råd med käbbel om små åsiktsskillnader.”

Tidningen Apple Daily i Hongkong har tvingats slå igen. Redaktören Jimmy Lai, som sitter fängslad, är en fascinerande och sammansatt person, skriver Ian Buruma, författare.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sista utgåvan av Apple Daily kom ut den 24 juni 2021. Flera redaktörer och journalister har redan fängslats och nu har Hongkongs klaraste röst för demokrati tystats, skriver Ian Buruma. Bild: Vincent Yu

Annons

När sista numret kom köade människor för att komma över ett exemplar av den miljon som tryckts. Tidningens öde beseglades förra året när Kinas kommunistiska regim införde en sträng säkerhetslag för Hongkong. Polisen gjorde räder mot kontor och redaktioner. Journalisterna hotades med våld. Alla tillgångar frystes och inga löner kunde betalas ut. Cheferna och den främste ledarskribenten greps.

Brottet Apple Daily anklagas för var att ha ”samverkat med utländska makter”, eller som Hongkongs tidigare chefsminister C Y Leung uttryckte saken, ”slagit sig ihop med utländskt avskum”.

Tidningens egentliga brott var dess mycket kritiska bevakning av Kinas kommunistparti, regeringen i Hongkong och korrupta lokala höjdare och politiker, som pågått sedan Apple Daily grundades av Jimmy Lai 1995.

Annons

Lai har nu suttit i fängelse nästan ett år, anklagad för bedrägeri, samarbete med utländska makter och deltagande i olagliga demonstrationer, och kan förbli fängslad i resten av sitt liv.

Varken Lai eller hans tidning passar in i mallen för progressiv aktivism. Apple Daily är full av artiklar om sex, filmstjärnor, lokala kändisar, skvaller och skandaler. I västliga demokratier ses den sortens press ofta som det beklagliga priset för yttrandefriheten, som i Storbritannien där tabloiderna knappast kan kallas progressiva, idealistiska eller principfasta.

Annons

Men på sitt vis har Apple Daily varit just principfast. Tidningens ton var folklig och inte sällan vanvördig. Människor från Fastlandskina som sökte sig till Hongkong för att få del av friheterna där kallades av tidningen för ”gräshoppssvärmar”. Samtidigt innehöll Apple Daily några av Asiens skarpaste politiska artiklar och var den enda i Hongkong som kontinuerligt avslöjade och analyserade ekonomiska och politiska missförhållanden.

Lai själv är en fascinerande och sammansatt person, en hängiven beundrare av Donald Trump och djupt troende katolsk konvertit. Han är också en ihärdig förespråkare för västlig, kristen demokrati, som han håller långt högre än det han kallar den kinesiska civilisationens tyranniska natur. Samma åsikt är inte ovanlig bland kristna kinesiska politiska aktivister, men i västvärlden finns hans supportrar oftare på yttersta högerkanten än bland liberaler.

Annons

Lai flydde från Fastlandskina 1959 när han var 12 år gammal. På mindre än trettio år har han arbetat sig upp från barnarbetare i en klädesfabrik till framgångsrik textilentreprenör, vars jeansmärke Giordano säljer bra i hela Kina och på andra håll i Asien. Jimmy Lai har blivit en mycket förmögen man.

Allt ändrades radikalt när de prodemokratiska demonstrationerna brutalt slogs ner i Kina 1989. Lai stödde studenterna som ockuperat Himmelska fridens torg och försåg dem med t-tröjor.

När de kinesiska myndigheterna satte in militär för att slå ner protesterna och tusentals demonstranter dödades, blev Lai en uttalad motståndare till kommunistregimen. Han sålde sin textilindustri som hur som helst hotades med nedstängning i Kina, köpte tidskriften Next och därefter Apple Daily. ”Information är frihet”, sade han.

Annons

I sina artiklar kallade Lai Kinas dåvarande premiärminister Li Peng, som beordrat det brutala tillslaget mot demonstrationerna 1989, för ”idiot” och ”född ur ett sköldpaddsägg” (en extrem förolämpning bland fastlandskineser). Eftersom det ryktats att Li adopterats av premiärministern Zhou Enlai – vilket Li själv förnekat – var det ett extra giftigt angrepp att ifrågasätta hans ursprung.

Annons

Regeringen svarade med att fördöma Jimmy Lai som förrädare, kriminell, ett ruttet äpple och så vidare. Hans stöd till demokratiska politiker och aktivister i Hongkong och hans ansträngningar för att hålla minnet av händelserna 1989 levande, sågs av regimen som farligt subversiva.

Det hörde inte till vanligheterna att en rik företagare i Hongkong utmanade den kommunistiska regeringen och förespråkade demokrati. Affärsmän höll som regel tyst eller smörade för regeringen i Peking. Lokala företag slutade annonsera i Lais medier och Kinavänliga tidningar i Hongkong publicerade teckningar av Lai som ett monster svept i den amerikanska flaggan. Han utsattes också för fysiska faror. Hans hus i Hongkong antändes av brandbomber.

Lai hotades med machete, var konstant övervakad och förföljdes överallt. Ändå gav han inte upp. Varje år kom han till minneshögtiderna över massakern på Himmelska fridens torg. Han deltog i demonstrationer för demokrati, och reste till Storbritannien och USA för att samla stöd för att Hongkongs speciella friheter skulle få bestå. Och Apple Daily, med dess speciella blandning av skandaler, skvaller och seriösa politiska artiklar, var Hongkongs oumbärliga röst för yttrandefrihet.

Annons

Annons

Nu har den rösten tystats och Lai fängslats tillsammans med andra som försökt försvara Hongkongs invånares rätt till yttrandefrihet, att få leva i ett rättssamhälle och att rösta fram sitt eget styre i fria val.

De fängslades politiska ståndpunkter varierar. Martin Lee är en ärevördig advokat och liberal demokrat på högerkanten. Joshua Wong är en ung passionerad vänsterist. Lai är en kommunisthatande Trumpbeundrare och konservativ kristen. Ändå håller de ihop.

När friheten hotas har dess försvarare inte råd med det narcissistiska käbbel om små åsiktsskillnader som nu sliter sönder den liberala politiken i länder där invånarna tror att demokrati kan tas för given.

Översättning: Karen Söderberg

Project Syndicate

SKRIBENTEN

Ian Buruma är författare. Hans senaste bok heter The Churchill Complex: The Curse of Being Special, From Winston and FDR to Trump and Brexit.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy