Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Konsten att under hela livet slippa betala för sitt boende

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Är det rimligt att det kostar så olika att bo. Är det rimligt att jag som i praktiken aldrig betalat något för att bo dessutom får subventioner och bidrag från staten? frågar sig Bert Alfson. Bilden är från Höganäs.

Annons

Skillnaden i kostnader mellan olika boendeformer har under många år diskuterats och ifrågasatts om det är rimligt eller rättvist.

Denna fråga har naturligtvis aktualiserats med anledning av frågan om ”fri hyressättning” på hyreslägenheter.

I praktiken har jag faktiskt under hela mitt vuxna liv aldrig haft några kostnader för boende. Inga kostnader för el, vatten, värme eller själva boendet. Detta beroende på att jag hela tiden bott i bostadsrätt eller egen villa.

Nu protesterar klart vän av ordning och säger att naturligtvis måste du ha betalat för allt detta?

Jo. Det är klart att jag betalat. Jag har betalat för räntor, amorteringar, el, värme, vatten, reparationer, renoveringar och mycket mer.

Annons

Men skillnaden mellan mig och den som under samma tid bott i hyresrätt är att allt jag betalat för, det jag räknade upp, har jag fått tillbaka i värdestegring på mina bostadsrätter och villor när jag sålt dessa. Undantaget den jag för närvarande bor i där kapitalet fortfarande är bundet i huset.

Annons

Den som däremot endast bott i hyresrätter har under samma tid, cirka 50 år, betalat uppskattningsvis tre miljoner kronor för sitt boende. Pengar som är helt borta.

Jag å min sida har alla dessa pengar kvar. Ja, det är faktiskt så att jag förutom att bott gratis hela livet i praktiken därutöver fått ytterligare 5 000 kronor i månaden för att jag bott gratis.

Är dessa skillnader i boendeformer rimliga?

Visst. Den som bor i hyresrätt betalar för en service jag som villaägare inte får. Jag får själv klippa mitt gräs, plocka ogräs, klippa buskar och skotta snö. Jag får själv måla och tapetsera. Jag får snickra och klättra på taket om det är några problem. Jag får lägga nya golv, byta fönster, bekosta problem med värmepannan och mycket, mycket annat. Allt detta slipper hyresgästen som bara kan ringa till fastighetsförvaltaren och anmäla problemen och få det fixat utan att lägga ut en enda krona extra. Sådan service kostar naturligtvis.

Men trots detta. Är det rimligt att det kostar så olika att bo. Är det rimligt att jag som i praktiken aldrig betalat något för att bo dessutom får subventioner och bidrag från staten?

Är det rimligt att staten subventionerar mina lånekostnader genom att jag får tillbaka 30 procent av räntekostnaden?

Annons

Annons

Är det rimligt att staten subventionerar mina reparationer genom att jag får bidrag genom ROT-avdrag när jag anlitar hantverkare för att reparera eller göra förbättringar på mitt boende?

Är det rimligt att den som har högst boendekostnad, hyresgästen, ska vara med och subventionera boendekostnaderna för mig som har lägst boendekostnader?

Trappa successivt ner ränteavdraget till 0 procent.

Avskaffa Rot- och Rut-avdragen. De subventionerar till största delen personer med god ekonomi men bekostas i stor utsträckning av personer med låga inkomster.

Bert Alfson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy