Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Statsministern måste tala klarspråk om antisemitism och antisionism som två sidor av samma mynt.”

Historielösheten och undfallenheten inför judehatet måste få ett slut, skriver David Lega (KD), Europaparlamentariker.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och statsminister Stefan Löfven (S) när regeringen 2019 offentliggjorde att en internationell konferens mot antisemitism skulle hållas i Malmö.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Judehatet är en skamfläck i vår tid. I vår del av världen, i Europa, lever det och frodas. Så också i Sverige. Här fruktar landets judar hat och hot och regelrätta attacker – enkom för att de är judar. Råkar de därtill uttala stöd för staten Israel är de dubbelt märkta. I Sverige går antisemitismen och antisionismen hand i hand. Och det sker med Socialdemokraternas goda minne. Så kan det inte fortsätta.

Över sju decennier efter hatet, ghettona och lägren borde Europas judar vara trygga. Istället flyttar den förhatliga antisemitismen återigen fram sina positioner på kontinentens gator.

I sin senaste rapport fastslår EU:s byrå för grundläggande rättigheter att andelen brott med antisemitiska förtecken ökar i så gott som varje europeiskt land. Om detta vittnar de islamistiska terrorattackerna mot judar i Bryssel, Halle, Köpenhamn och Paris. Om detta vittnar de svenska nazister som i fjol demonstrerade utanför synagogan i Norrköping på judarnas viktigaste högtidsdag, Yom kippur. Om detta vittnar den islamistiska folkmassa som på Malmös gator häromåret uppmuntrade till mord och utrensning av judar.

Annons

Annons

För antisemitismens frammarsch bär islamister och vänster- och högerextremister skulden. Antidemokrater som förenas i sitt judehat och i sin vilja att tillintetgöra staten Israel.

Extremisterna föder antisemitismen och antisionismen. Men andra är också med och göder den. Så också det socialdemokratiska partiet. År 2019 skanderade SSU:are ”Krossa sionismen!” i ett förstamajtåg i Malmö. Samma SSU (det i Skåne, alltså) som strax dessförinnan hade uteslutit en högprofilerad medlem för att ha spridit antisemitisk hatpropaganda.

”Ingen person som har den uppfattningen hör överhuvudtaget hemma i socialdemokratin”, sade statsminister Stefan Löfven (S) om sina ungdomsförbundares hatramsor.

Det var självfallet bra att Stefan Löfven satte ner foten. Det är också glädjande att han förra året aviserade att regeringen beslutat att anta International Holocaust Remembrance Alliances, IHRA:s, arbetsdefinition av antisemitism, med tillhörande exempellista. Utöver att förneka Förintelsen klassas även jämförelser av Israels politik med nazisternas, liksom att se judar som kollektivt ansvariga för staten Israels åtgärder, som antisemitism.

IHRA:s definition antyder alltså att antisemitism och antisionism går hand i hand. Eller snarare: antisionism är antisemitism. Alla dagar och alltid – överallt. Det måste den som då är statsminister i Sverige ha med sig när vederbörandes i oktober i år står värd för Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Valet av Malmö, antisemitismens högborg i Sverige, som värdstad är ingen slump.

Annons

Annons

Att tro att islamistiska mobbar i samband med mötet inte tar tillfället i akt att uttrycka sitt unisona jude- och Israelhat, vore minst sagt naivt. Det kommer de att göra. Framför ögonen på ett femtiotal stats- och regeringschefer.

När mobbarna skanderar sina vanliga jude- och Israelhatande ramsor, gäller det för Sveriges statsminister att inte darra på manschetten. Då gäller det för statsministern att tala klarspråk om antisemitismen och antisionismen som två sidor av samma mynt.

Historielösheten och undfallenheten inför judehatet måste få ett slut. Antisemitism och antisionism är samma sak. De krafter som föder och göder den måste bekämpas. Till varje pris.

SKRIBENTEN

David Lega (KD), Europaparlamentariker och medlem i Europaparlamentets arbetsgrupp mot antisemitism.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy