Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”USA har dragit sig för att engagera sig i Latinamerika, men det kan ändra sig nu.”

För att förstå Latinamerikas politiska utmaningar bör man se närmare på de två största ekonomierna, Brasilien och Mexiko. Det kan verka som om de styrs av två diametralt olika ledare. Men i verkligheten liknar de varandra, skriver Kenneth Rogoff, professor i ekonomi vid Harvarduniversitetet i USA.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Volontärer i Venezuelas huvudstad Caracas fyller matlådor med ris, kyckling och sallad till stadens invånare. Bild: Ariana Cubillos

Annons

Bristen på koppling mellan en lugn marknad och underliggande sociala spänningar är kanske inte mer påtaglig någonstans än i Latinamerika. Frågan är hur mycket längre den obalansen kan bestå.

Regionens ekonomiska data fortsätter att förbättras samtidigt som marknaden är kusligt opåverkad. Sjudande ilska visar sig på gatorna särskilt, men inte bara, i Colombia. Antalet insjuknade per dag i covid-19 i Latinamerika är redan fyra gånger högre än snittet för tillväxtländer och regionens 650 miljoner människor står inför en humanitär katastrof.

Samtidigt som den politiska osäkerheten ökar har kapitalinvesteringarna stannat av i en region som redan domineras av låg produktivitetstillväxt. Ännu allvarligare är att en generation latinamerikanska barn har förlorat nästan ett och ett halvt års skolgång, vilket grusar förhoppningarna om att kunna nå upp till utbildningsnivån i Asien och än mindre till USA:s.

Annons

För Kuba, Ryssland och Kina som har intressen i Venezuela ger pandemin nya möjligheter att stärka sin närvaro. Marknaderna verkar lättade över att den sannolika vinnaren i Perus presidentval, marxisten Pedro Castillo, tycks ha åtminstone ett par mainstreamorienterade ekonomiska rådgivare, men vilket inflytande de får återstår att se.

Annons

Latinamerikas ekonomiska läge ter sig gott, men bara genom att inte vara lika eländigt som 2020 då produktionen föll med sju procent. Internationella valutafonden spådde i april att regionens BNP, bruttonationalprodukt, skulle öka med 4,6 procent i år. Nyare uppskattningar säger 6 procent. Men räknat per capita, som är ett bättre sätt att mäta återhämtning från djupa ekonomiska kriser, är de flesta länder i Latinamerika först mot slutet av 2022, eller ännu senare, tillbaka där de var när pandemin bröt ut.

Det är oroande att en stor del av tillväxten i regionen beror på råvarupriser som ökat på grund av återhämtning på andra håll och inte på ökad produktion som kan hålla lönerna uppe. Det är också låginkomsthushållen som drabbats hårdast både av pandemin och av den ekonomiska nedgången.

För att förstå Latinamerikas politiska utmaningar bör man se närmare på de två största ekonomierna, Brasilien och Mexiko, som tillsammans svarar för över hälften av regionens ekonomiska produktion.

Annons

Det kan se ut som om de styrs av två diametralt olika ledare: Brasilien av högerpopulisten Jair Bolsonaro och Mexiko av Andrés Manuel López Obrador (vanligen kallad AMLO) på yttersta vänsterkanten. I verkligheten liknar de båda varandra på viktiga punkter.

AMLO:s politiska instinkter bottnar i 1970-talets radikala syn på världen och Bolsonaro tycks längta tillbaka till Brasiliens period av militärt styre. Båda är lynniga despoter, men har lyckats förbli hyggligt populära trots sin katastrofala hantering av pandemin och en ström av okloka ekonomiska beslut.

Annons

AMLO avbröt bygget av Mexiko Citys ytterst välbehövliga nya flygplats strax efter att han tillträtt som president i slutet av 2018 då projektet redan var en bra bit på väg. Hans vallöfte var snabb ekonomisk tillväxt men Mexikos BNP minskade redan innan pandemin bröt ut och med 0,1 procent 2019.

När Bolsonaro inte hotar att kalhugga Amazonas, har han med framgång skyllt Brasiliens problem på landets vänsteropposition, Partido dos Trabalhadores, PT, som hade makten till 2016.

Det är inte alls osannolikt att Brasilien om några år åter har en president från vänstern och att någon ur den politiska mittfåran igen styr Mexiko, men det är svårt att sia om de båda ländernas politiska kurs.

Annons

Varför reagerar inte marknaden på all denna osäkerhet? Delvis beror det på att de båda länderna förblivit tämligen konservativa i sin skuldhantering. Brasiliens offentliga skuld beräknas uppgå till nästan hundra procent av BNP i år men är till 90 procent lokal valuta. Mexikos är lägre, 60 procent av BNP. AMLO har så här långt varit konservativ när det gäller skatter. Både han och Bolsonaro vet att en skuldkris kan stjälpa en populistisk revolution.

Många regeringar i Latinamerika har makroekonomiskt svarat överraskande starkt på pandemin, men har givetvis långt mindre möjlighet än USA att använda underskottsfinansiering.

För att kunna öka utgifterna och ta itu med ojämlikheten på ett hållbart sätt, måste länderna i Latinamerika hitta sätt att öka inkomsterna. Protesterna i Colombia utbröt inte på grund av nedskärningar utan för att regeringen ville höja skatten för medelklassen, så man kunde öka stödet till landets fattigaste under pandemin.

Annons

De senaste decennierna har USA dragit sig för att bli engagerat i Latinamerikas problem, men det kanske ändrar sig nu. Akut behöver regionen omfattande hjälp med vaccin för att komma på fötter igen. USA kan också bidra genom ökad handel, genom att lösa upp flaskhalsar som beror på pandemin och genom att upphäva kvardröjande protektionistiska hinder från Trumps era.

Annons

Största delen av Latinamerika är fortfarande långt ifrån det desperata läge som råder i Venezuela där produktionen sjunkit med 75 procent sedan 2013. Men med tanke på den pågående humanitära katastrofen, och bristen på politisk stabilitet på andra håll, ska investerare nog inte ta en hållbar ekonomisk återhämtning i Latinamerika för given.

Översättning: Karen Söderberg

Project Syndicate

SKRIBENTEN

Kenneth Rogoff, tidigare chefsekonom vid Internationella Valutafonden och professor i ekonomi vid Harvarduniversitetet i USA.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy