Annons

Annons

Annons

Annons

Helsingborg Pride

Årets enda Prideparad hålls i Helsingborg

I augusti är det Pridefestival i Helsingborg. Programmet har många punkter, men ett stort dragplåster är att discolegenderna bakom låten ”It's raining men” kommer till stan.

Arkivbild från Prideparaden 2019 i Helsingborg.

Bild: Tom Wall

Annons

Den 6-7 augusti kommer Helsingborg att fyllas med regnbågsflaggor precis så som stan alltid gör när det är Pride.

Albin Ganovic är projektledare för Helsingborg Pride, och för honom är årets festival extra viktig.

– Vi alla har varit ensammare än någonsin. Många äldre har haft det svårt, men jag tänker även på alla unga studenter som kanske flyttat till en helt ny stad och som saknar de sociala sammanhangen när allt är online.

– Men den är också viktig för vi har många kalla vindar som blåser i Europa där vi ser lagar som begränsar hbtq-personer.

Albin Ganovic har varit projektledare för Helsingborg Pride sedan 2019.

Bild: Matilda Ahlberg

Annons

Under de två dagar som festivalen pågår kommer flera gästtalare så som Petter Stordalen, lokala röster och även representanter från den nordmakedonska pride-organisationen Skopje Pride.

Annons

– Det känns helt rätt att de håller tal. Det kommer prata mycket om det som är grundläggande för vad Pride står för. Deras erfarenheter påminner om hur människor som kom ut på 70- och 80-talet i Sverige hade det. Det är inte samma erfarenheter som vi som växer upp i Sverige idag har, säger Albin Ganovic.

På vilket sätt är årets Pride pandemianpassad?

– Vi kommer ha Sveriges enda fysiska Prideparad. Det har varit några bilparader, men ingen fysisk på det här sättet. Vi får vara max 600 i paraden och därför måste man anmäla sig.

Hur ser anmälningsfrekvensen ut i år?

– Det är redan mellan 65-70 procent av platserna som är fyllda och det går väldigt snabbt. Det är många stora sällskap som är anmälda.

Får vem som helst gå med i paraden?

– Vi vill att det ska vara ett inkluderande arrangemang där alla ska känna sig välkomnade, men alla som går i paraden måste skriva under vår värdegrund som egentligen är grundläggande mänskliga rättigheter och FN:s deklaration för mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Det kan ju de flesta organisationer och privatpersoner göra.

Prideparaden får bara gå på gågatorna. ”Jag hade hoppats att vi kunde få ha paraden på vanliga bilvägarna så som man har i andra städer, men jag förstår också grejen med att det blir ett trafikproblem som kommunen säger", säger Albin Ganovic.

Bild: Tom Wall

Men som alltid med Pride blir det också musik. Flera lokala artister kommer, men det största namnet är discoduon The weather girls.

Annons

Annons

– Det är en drömbokning. Just den här typen av folkliga artister som The weather girls är förenar verkligen människor. Alla älskar dem och ingen kan stå stilla, säger Albin Ganovic.

”The weather girls” består idag utav medlemmarna Ingrid Arthur och Dynelle Rhodes som tagit över efter den tidigare duon Martha Wash och Izora Armstead.

The weather girls är kända för att ha gjort låten ”It's raining men”, men med åren har bandmedlemmarna bytts ut. De ursprungliga medlemmarna Izora Armstead och Martha Wash Izora Armstead har ersatts av Ingrid Arthur och Dynelle Rhodes som båda är släkt med ursprungsduon.

– Det är nog pandemin som gjort att vi kunde boka dem, för i vanliga fall är de ju alltid fullbokade. Men det visade sig att de älskade Pride och att de ville komma hit känns så sjukt kul, säger Albin Ganovic.

Inbäddat innehåll

Fakta

Platser i Helsingborg där Pride 2021 kommer vara

Pride Park: Musikparken vid Södergatan 1 förvandlas till Pride Park den 7 augusti.

Paraden: Paradvägen är inte fastslagen än, men kommer börja och sluta i ”Pride park”.

Panelsamtal: Sea U hotell

Pride house: Dunkers kulturhus

Annons

Annons

Till toppen av sidan