Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Låt inte den tuffare linjen mot Belarus vara kopplad till enstaka, extraordinära händelser.”

Oavsett hur regeringsfrågan i Sverige hanteras den närmaste tiden måste politiken gentemot Belarus vara tydlig. Det skriver Gulnara Akhundova, chef för avdelningen Global Response vid International Media Support, och Ognjen Radonjic, chef för Östeuropa vid Forum CIV.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En polis jagar en demonstrant vid en aktion i protest mot fusk i presidentvalet i Belarus. Bilden är tagen i Minsk den 27 mars. Bild: AP/TT

Annons

I maj beordrade Belarus diktator, Aleksandr Lukasjenko, en kapning av ett civilt flygplan i reguljärtrafik på väg från Grekland till Litauen. Syftet? Att arrestera journalisten och aktivisten Roman Protasevich. Dagen efter trädde Europas hårdaste medielagstiftning i kraft i Belarus.

Förutom långtgående restriktioner för oberoende mediers möjligheter att verka inskränker de nya lagarna kraftigt rätten att demonstrera och sprida information. Att organisera eller delta i demonstrationer kan ge fängelse i mellan tre och fem år.

Sverige behöver nu ge långsiktigt stöd till oberoende medier i Belarus och hålla fast vid den tuffare linje mot Belarus som regeringen antagit.

Lukasjenko har suttit vid makten i 26 år och verkar inte ha några planer på att lämna sin post. Mer än 2 000 brottmål har väckts mot politiska motståndare, journalister och demonstranter sedan det mycket omtvistade valet i augusti förra året.

Annons

Idag sitter ett 30-tal journalister fängslade tillsammans med över 500 personer som betraktas som politiska fångar.

Annons

FN:s människorättsutredare har mottagit rapporter om hundratals fall av tortyr och flera hundra webbplatser har stängts ner.

Den belarusiska regimen är i full färd med att montera ner press- och yttrandefriheten och på så sätt trycka ner all opposition. Genom att skrämma journalister och aktivister till tystnad vill regimen slå undan benen för nya protester. Risken är överhängande att rapporterna om övergrepp upphör. Att det blir tyst om vad som händer i Belarus. Det är precis vad Lukasjenko vill, att läget i landet återgår till den situation som rådde innan protestvågen startade i augusti förra året.

I takt med att informationen inifrån Belarus begränsas minskar omvärldens intresse för landet. Om Lukasjenko lyckas undvika omfattande protester och den oberoende rapporteringen från landet upphör finns det risk för att sanktioner lyfts bort och att politiker fattar beslut utifrån ett bristande underlag.

Makthavare runt om i världen har länge blundat för situationen i landet och den tuffare linje från Sverige och omvärlden som gäller just nu är starkt kopplad till enstaka, extraordinära händelser såsom flygkapningen.

Annons

Det är också paradoxalt att Sveriges regering fördömt Belarus agerande samtidigt som den erbjudit landet lånegarantier och exportkrediter. Att garantierna nu dragits tillbaka är bra, men räcker inte.

Oavsett hur regeringsfrågan i Sverige hanteras den närmaste tiden måste politiken gentemot Belarus vara tydlig.

Annons

• Sverige behöver ge ett långsiktigt stöd till oberoende medier och journalister i exil. I och med att utländsk finansiering är förbjuden i Belarus krävs flexibla lösningar.

• Sverige behöver driva på för att länder som ligger nära Belarus ska erbjuda asyl till journalister, mediearbetare och oppositionella så att de kan fortsätta sitt arbete.

• Sverige behöver använda sitt ordförandeskap i OSSE till att lyfta fram Belarus. Hittills har det varit anmärkningsvärt tyst från Sverige om situationen i landet.

Den nya medielagstiftningen riskerar att få förödande konsekvenser för landets möjligheter till en demokratisk utveckling. Om inte Sverige och andra länder fortsätter att sätta press på regimen i Belarus och ge stöd till oberoende medier är risken stor att de kommande åren präglas av fortsatta övergrepp på befolkningen.

Översättning: Lars Johnsson

SKRIBENTERNA

Annons

Gulnara Akhundova, chef för avdelningen Global Response vid International Media Support, en global ideell organisation som arbetar i mer än 30 länder för att främja kvalitetsjournalistik, utmana repressiv lagstiftning och värna mediearbetares säkerhet.

Ognjen Radonjic, chef för Östeuropa vid Forum CIV, en partipolitiskt och religiöst obunden biståndsorganisation med 174 medlemmar från det svenska civilsamhället. Organisationen arbetar för människors rättigheter och ett starkt folkligt deltagande världen över.

Annons

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy