Annons

Annons

Annons

kultur

Ida Ölmedal
Se upp för förtalspopulismen

För inte så länge sen ville både kristdemokrater och feminister skärpa förtalslagen. Nu är tongångarna de motsatta, skriver kulturchefen Ida Ölmedal.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ebba Busch har erkänt sig skyldig till grovt förtal. Hon har anklagat ett juridiskt ombud för ett brott längre tillbaka i tiden. Ombudet försvarar den 81-årige man som sålt ett hus till Ebba Busch och sedan ångrat det.

Bild: Katharina Berglund

Annons

Ebba Busch tycks sitta säkert. I det nya rökrute-KD är det visst inget problem med en ledare som har fått strafföreläggande för grovt förtal. Och det är fritt fram för en riksdagsledamot, som stiftar lagar för andra, att försvara sitt eget brott med att lagen är fel.

– I Sverige kan även sanningen vara förtal, i andra länder ser det inte ut så, sa Ebba Busch vid en pressträff häromdagen.

Och partiet tiger. Liksom de flesta andra, vilket är mer förvånande. Håller rentav synen på förtal på att förändras?

I Expressen 3/7 tycker Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar att Ebba Busch borde göra en politisk principfråga av sin sak: försöka ändra lagen så att det blir lättare att sprida integritetskänsliga uppgifter om andra – så länge de är sanna. Det finns ju, resonerar hon, en feministisk rörelse som driver just den här frågan. Detta sedan ett tiotal kvinnor, bland dem Cissi Wallin, dömts för att ha pekat ut män för sexövergrepp. Möjligen är det också så att Ebba Busch försöker flirta med den opinionen. Men hon tar inte steget fullt ut. Fegt, menar Pozar.

Annons

Annons

Det är lätt att förstå frustrationen över att våldtäktsoffer sällan får upprättelse. Men skulle det verkligen vara en seger för kvinnor om förtalslagstiftningen luckrades upp?

Här har debatten skiftat snabbt. Före Metoo-hösten krokade feminister och kristdemokrater istället arm för att skärpa lagen.

Den händelse som formade 10-talets förtalsdebatt var Instagramkravallerna i Göteborg 2012. På något dygn lyckades två tonåringar skapa totalt kaos genom Instagramkontot #Gbgsorroz. Det var främst unga tjejer som hängdes ut som slampor. Många for rejält illa. Relationer slogs sönder. Hedersutsatta tjejer hamnade i fara. Folk försökte ta till lynchjustis.

Den och liknande händelser ledde till en lagskärpning. Ebba Busch ville själv gå ännu längre. 2016 skrev hon på Aftonbladet Debatt att ”det är förödande för vårt samhälle att en generation håller på att inse att rätt och fel inte gäller på nätet”.

Enligt Brottsförebyggande rådet finns det ingen större könsskillnad i utsatthet för ärekränkning, men kvinnor anmäler i något högre grad. Det finns en enkel anledning att tro att kvinnor skulle förlora på en slappare inställning till förtal: det handlar om att utsätta andra för omgivningens missaktning. Det slår hårdast mot grupper som redan kontrolleras genom skam och tabun.

Feminister har knappast något att hämta hos Ebba Busch här.

|| Ida Ölmedal är kulturchef.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan