Annons

Annons

Annons

Medieaffärer

Klart: Bonnier köper Skånskan

För en hemlig summa köper HD och Sydsvenskans ägare Bonnier News Local konkurrenten Skånska Dagbladet. I samma affär köps Norra Skåne av småländska Gota Media. Tanken är att Sydsvenskan och Skånskan framöver ska fokusera på bevakning på de orter där respektive tidning är starkast och i övrigt använda den andra tidningens material.

Rent tekniskt köper de båda mediekoncernerna utgivningsbevisen och all verksamhet, som placeras i ett nytt bolag ägt gemensamt av Bonnier och Gota. Tanken är att det sedan sker en uppdelning där Gota Media tar över Norra Skåne, som blir en edition av Kristianstadsbladet som Gota redan äger, medan Bonnier tar över Skånska Dagbladet.

Bild: HD-Sydsvenskan

Annons

Det är ingen hemlighet i branschen att Skånska Dagbladet varit till salu en tid, efter många år med förlustresultat.

– Skånskan ville sälja och kontaktade alla intressenter som kan finnas. Då hade vi dessutom börjat föra samtal med Gota om ett samarbete, så vi lade ett gemensamt bud, säger Mikael Nestius, affärsområdeschef för Bonnier News Local där Sydsvenskan, HD och Lokaltidningen ingår.

Hur mycket Bonnier och Gota Media betalar för köpet vill ingen av parterna avslöja.

Skånska Dagbladets vd Lars Sjögren ser det inte som en motgång att behöva sälja och dessutom till värsta konkurrenten, utan säger att det tvärtom varit styrelsens uttalade önskan att hitta en ny ägare för att säkra den fortsatta utgivningen.

Annons

– Mitt uppdrag har varit att hitta en seriös publicist som har förmåga och kraft att ta vid. Det här är vägen framåt i den konsolideringsprocess som pågår som resultat av digitaliseringen där gamla affärsmodeller blir utmanade, säger Lars Sjögren.

Annons

Jonas Kanje, chefredaktör för Sydsvenskan.

Bild: Sven-Erik Svensson

Skånska Dagbladet ska framöver fokusera på bevakning av de delar i Skåne där tidningen är som starkast idag. På andra områden, som lokalbevakningen av Malmö och Lund, ska tidningen istället hämta material från Sydsvenskan, enligt Mikael Nestius.

– Bonnier News Locals strategi är att ha tydliga varumärken som är starka lokalt där de verkar. Sedan är allt material tillgängligt för alla redaktioner och Skånskan kommer att redigeras av Bonnier News Local. Det innebär att det material som Skånskan gör i de kommuner där de är riktigt bra kan publiceras även i Sydsvenskan, medan det material Sydsvenskan gör lokalt i Malmö och Lund kommer Skånskan ha möjlighet att använda.

Risken för att en sådan uppdelning minskar mångfalden i den journalistiska bevakningen, när två tidigare konkurrenter plötsligt ska börja samarbeta och dela material, avfärdar han med argumentet att mångfalden istället ökar totalt sett.

– Vi kommer få ut maximal journalistik på de ställen där vi är, istället för att vi åker flera stycken till samma fotbollsmatch eller politiska möte. Det innebär att vi kommer kunna vara på fler ställen och bevaka mer och det är bättre för medborgarna och för demokratin. Sedan är det klart att det ur mångfaldsperspektiv vore bättre om det fanns fler aktörer på samma marknad, men som det ser ut nu finns inte sådana möjligheter i den transformation som pågår om vi ska ha minsta chans att utmana Google och Facebook om annonsaffären.

Annons

Annons

Frågar man ledande politiker i kommuner där Skånska Dagbladet idag är starka finns en tydlig oro för motsatsen. Johan Svahnberg (M), kommunalråd i Höör hoppas att affären inte påverkar den lokala bevakningen.

– Det är viktigt med en lokal bevakning från flera av varandra oberoende medier, vilket kan försämras i och med att HD-Sydsvenskan, Skånskan och Lokaltidningen numera ingår i samma koncern, säger han.

Hårdare i tonen är Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunalråd i Hörby, som riktar sin kritik mot mediakoncentrationen generellt.

– Jag tycker det är en tråkig och allvarlig utveckling. Att maktkoncentrationen inom media än en gång drivs ett steg i fel riktning är beklagligt.

Skånska Dagbladet och Norra Skåne behåller sin centerpartistiska profil på ledarsidorna även efter affären.

– Jag ser fram emot att samarbeta på ett konstruktivt sätt och på sikt tror jag detta är en bra affär, framför allt för Skånskans läsare eftersom Bonnier News har gjort sig känd som en ägare som satsar på journalistiken, säger Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje.

Affären väntas vara genomförd den 1 september, förutsatt att stämmorna i AB Skånska Dagbladet och dess ägare Skånska Tidningsföreningen godkänner överenskommelsen.

Därefter ska innehållet i förvärvet gås igenom mer i detalj i jakt på synergier. Hur stor övertalighet som då uppstår är för tidigt att säga nu, enligt Mikael Nestius som också uppger att Bonniers jurister bedömt att affären är för liten för att kräva godkännande från Konkurrensverket.

Annons

– Synergierna gäller framför allt sådant som tryck, distribution och ekonomi som kommer att bli gemensamt. Allting annat får vi titta på vad vi behöver, men vi vill alltid behålla så mycket lokal reporterkraft som det bara går. Ju fler reportrar vi kan behålla lokalt som kan jobba med att ta fram unikt material, desto bättre.

Annons

***

Läs tidigare artiklar om den skånska mediebranschen:

Bonnier och Gota Media ingår partnerskap (publicerad 2/7-21)

Fakta

AB Skånska Dagbladet

Grundades 1888 och ger ut Skånska Dagbladet och Norra Skåne som sammanlagt når cirka 25.000 prenumeranter.
Huvudägare är Skånska Tidningsföreningen, som kontrollerar ca två tredjedelar av kapitalet och cirka 90 procent av rösterna genom röststarka A-aktier. Skånska Tidningsföreningen är en andelsförening som i sin tur ägs av medlemmar i form av privatpersoner och skånska centerorganisationer.
I fjol omsatte koncernen 141 miljoner kronor, en nedgång från 157 miljoner 2019.
Rörelseresultatet för 2020 landade på plus 29 miljoner, jämfört med en förlust på drygt åtta miljoner året före. I rörelseresultatet för 2020 ingår även en reavinst från försäljning av tidningshuset i Hässleholm.
Antalet anställda uppgick i fjol till 84, jämfört med 95 under 2019.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan