Annons

Annons

Motorsport

Klart med EM-festen i Helsingborg

Flera av världens främsta kvinnliga förare står på startlinjen när EM-serien välkomnas till Välabanan i augusti.

Snart surrar det för fullt igen på Välabanan när damernas EM samt SM för seniorer, juniorer och ungdomar avgörs.

Bild: Petter Arvidson

Annons

Meningen var att arrangerande Helsingborgs motocrossklubb skulle ta emot Europaeliten för ett år sedan. Pandemin kom emellan, men Internationella motorcykelförbundet (FIM) hade inte glömt bort HMCK som gjort sig kända för att anordna stortävlingar. Därmed står det klart att en deltävling i serien EMX Women European Championship avgörs söndagen 8 augusti. Anmälan är fortfarande öppen ett tag till, men redan nu består startfältet av toppförare från bland annat Belgien, Nederländerna, Tyskland, Danmark, Finland och Sverige.

– De allra bästa har meddelat att de kommer så det är enormt stort, säger Patrik Håkansson, tävlingsgeneral och ordförande i arrangerade Helsingborgs motocrossklubb.

Även under resten av helgen kommer det vara full fart på Välabanan. Parallellt med EM-tävlingen körs klasser i SM, junior-SM och ungdoms-SM under lördagen och söndagen.

Annons

Drygt 130 deltagare per dag förväntas varva upp maskinerna. Till det tillkommer mekaniker och övrig personal i stallen. 140 frivilliga funktionärer står till förfogande under tävlingshelgen. Sammantaget gör det motocrossfestivalen till en av årets största lokala idrottstävlingar.

Annons

– Det är riktigt kul att vi har fått ihop ett program med sex riktigt tuffa klasser. säger Patrik Håkansson.

På grund av rådande restriktioner vågar inte Patrik Håkansson uttala sig om hur många åskådare klubben kan ta in. Publik ska släppas in, men i vilken omfattning återstår att se. Publikintäkterna och anmälningsavgifterna för förarna får klubben tillgodoräkna sig.

– Förhoppningsvis kommer ett nytt beslut 15 juli där vi kanske kan ta in mer publik, men annars håller vi oss till reglerna som gäller. Även om vi bara kan ta in 200 åskådare har vi tagit beslutet att vi ska öppna för publik, säger Patrik Håkansson.

Han och klubbens medlemmar har längtat efter att få ta emot tävlingsfolket.

– För sportens och klubbens del känns det jätteskönt att verksamheten kan börja rulla på alla plan igen. Träningarna har faktiskt fungerat så det har varit positivt. Men det är klart att vi saknat tävlingarna. Det märks hur medlemmarnas engagemang kickar igång igen nu när EM och SM blir av.

Annons

Under torsdagen öppnas anmälan för de olika SM-klasserna.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy