Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Respektera andra människor – även i fråga om dödshjälp.”

Oavsett vilken regering Sverige har bör den tillsätta en statlig utredning kring dödshjälp, skriver Göran Stiksa, pensionerad överläkare och docent i lungmedicin.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är inte bara så att allt fler länder inför dödshjälp och att det sker i en allt snabbare takt. Efter att det blivit lagligt ökar också användningen av dödshjälp, skriver Göran Stiksa. Foto: Simon Rehnström

Annons

För två veckor sedan, den 25 juni 2021, blev assisterat självmord för obotligt sjuka patienter lagligt i Spanien.

I Sverige visar en färsk enkätundersökning av Läkarförbundet att är 41 av läkarna är positiva till legalisering av dödshjälp. 34 procent säger nej och 25 procent vet ej.

När Novus på uppdrag av föreningen Rätten till en värdig död (RTVD) i fjol undersökte allmänhetens inställning till frivillig dödshjälp kom det fram att 78 procent av Sveriges befolkning säger ja.

Inom vården har patienternas inflytande stärkts på område efter område. Men när det gäller vård i livets slutskede beaktas inte patienternas vilja. Och vid den senaste riksdagsdebatten om dödshjälp i januari 2018 var landets socialminister inte beredd att initiera en utredning om dödshjälp.

Men nu har tiden blivit mogen för en statlig utredning om frivillig dödshjälp. Fler och fler länder legaliserar dödshjälp och det är en utveckling som går allt snabbare.

Annons

Inom ramen för den igår avslutade Almedalsveckan har föreningen Rätten till en värdig död arrangerat flera seminarier kring dödshjälpsfrågan, bland annat om medicinska aspekter och behovet av ny lagstiftning kring självvalt livsslut. För att hålla takt med den internationella utvecklingen behövs mer informationsspridning, inte minst för att uppdatera politiker och ge dem en tankeställare.

Annons

I Schweiz började dödshjälp användas redan i slutet av 1980-talet. För att få dödshjälp behöver man inte vara drabbad av dödlig sjukdom. Den viktigaste förutsättningen är kompetensen att fatta beslut. Dödshjälpen är fast förankrad i Schweiz. I en folkomröstning 2011 tillfrågades väljarna om dödshjälpen skulle förbjudas. Förbudet avslogs med 84 procent av rösterna.

Nederländerna introducerade dödshjälp 1994. Belgien följde 2003 och Luxemburg 2009. Beneluxländerna har Europas mest liberala lagstiftning när det gäller dödshjälp. Outhärdligt lidande (både fysiskt och psykiskt) utan hopp om lindring är kravet för dödshjälp. Det är tillåtet att ge dödshjälp till dementa men kravet är att beslutet är fattat innan demensens debut med ett förhandsdirektiv – ett livstestamente. Eutanasi för nyfödda barn med svåra missbildningar och hopplös prognos har avkriminaliserats. Nederländerna är det land i världen där dödshjälp anlitas oftast. Idag beror 4,5 procent av alla dödsfall i landet på aktiv dödshjälp.

Annons

I Belgien har 47 procent av de seniorer som fått dödshjälp inte varit i terminalt skede när de anlitade dödshjälp.

Idag talar man också om ”dödshjälpsturism”, personer från andra länder som reser till länder som Belgien och Schweiz för att lagligt avsluta sina liv. Åldringar från övriga Europa trötta på livet reser dit om de har råd.

I USA blev Oregon 1998 första delstat som tillät dödshjälp med villkoret att förutsebar kvarvarande livslängd är högst sex månader. Sedan dess har flera delstater följt i Oregons spår, senast New Mexico i april i år.

Annons

I Kanada behöver man sedan 2016 inte vara drabbad av dödlig sjukdom för att få dödshjälp. Och de senaste åren har legaliseringen runt om i världen accelererat. I Australien har det skett i delstaterna Victoria (2019), West Australia (2019) och Tasmanien (2021). Nya Zeeland tillåter efter folkomröstning aktiv dödshjälp sedan 2020.

I Österrike och Tyskland har författningsdomstolarna slagit fast att förbudet mot frivillig dödshjälp strider mot ländernas grundlag. Enligt den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe har varje människa rätt att själv besluta om att dö och också få hjälp av tredje part att ta sitt liv.

Annons

I Storbritannien bad den tidigare hälsoministern Matt Hancock om siffror för hur många personer som själva valt att avsluta sina liv av medicinska orsaker. Innan dess var han motståndare till dödshjälp men ändrade uppfattning efter samtal med sir Paul Cosford (före detta medical director of public health som nyligen avled i lungcancer vid 57 års ålder).

Det är inte bara så att allt fler länder inför dödshjälp och utvecklingen under de senaste tre åren visar att det sker i en allt snabbare takt. Efter att det blivit lagligt ökar också användningen av dödshjälp. Oavsett vilken regering Sverige har bör den tillsätta en statlig utredning kring dödshjälp.

Annons

Respektera andra människor – även i fråga om dödshjälp.

SKRIBENTEN

Göran Stiksa är docent i lungmedicin och pensionerad överläkare.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy