Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Alla har mycket att vinna på att bryta nöjeslivets ekonomiska alkoholberoende.”

Nöjesbranschen bör få avgifts- och skattelättnader för alkoholfri servering som kompenserar för den ekonomiska obalans som alkoholförsäljning idag skapar. Det skriver Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om alla nöjesställen lever på alkoholförsäljning ökar otvivelaktigt också alkoholkonsumtionen, skriver Lucas Nilsson.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Texten har uppdaterats.

Coronapandemin har varit tuff för de flesta. Människor har inte kunnat umgås med vänner och bekanta i den utsträckning som de har velat. Folk har saknat att ta del av kultur och fritidsaktiviteter, evenemang och nöjen har ställts in.

När Sverige nu går mot tider då restriktionerna lättas ser nog många fram emot att åter igen få umgås i större sammanhang och ta del av fest och kultur. Nu går det att återstarta det nöjesliv som fått ligga i dvala.

Men som alltid när man återuppbygger något bör man ställa sig frågan: Vad kan jag göra för att inte bara gå tillbaka till det som var innan, utan istället skapa något ännu bättre?

När kreativa entreprenörer, kulturidkare och föreningar återetablerar sig gäller det att samhället ger dem rätt förutsättningar. Sverige har en unik möjlighet att bygga ett mer inkluderande, hållbart och hälsosamt nöjesliv.

Annons

Idag är stora delar av de branscher som tillhandahåller sociala arenor – krogar, klubbar, festivaler – ekonomiskt alkoholberoende. Alkohol är en lättillgänglig inkomstkälla för att finansiera en verksamhet som tillhandahåller en mötesplats eller upplevelse.

Annons

Samtidigt går efterfrågan på alkohol ned. Inte minst bland yngre människor. Studier från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, visar att alkoholkonsumtionen stadigt gått ned under de senaste 15 åren; människor söker andra sammanhang. En YouGov-undersökning från 2018 visade också att ungefär två av fem i Sverige önskar att andelen alkoholfria tillställningar skulle öka. De känner alltså inte att deras önskan om roliga upplevelser och trevliga mötesplatser tillfredsställs genom mer alkoholservering.

I brist på annat konsumerar människor det som erbjuds. Om det enda som erbjuds är ställen där det serveras alkohol är det också dit människor söker sig.

Om alla nöjesställen lever på alkoholförsäljning ökar otvivelaktigt också alkoholkonsumtionen. Och med ökad alkoholkonsumtion följer ökade alkoholrelaterade skador och problem.

Alla har mycket att vinna på att bryta nöjeslivets ekonomiska alkoholberoende.

Annons

Lyckligtvis finns det mycket politiker kan göra för att stimulera till ett bredare utbud av sociala arenor och upplevelser. Med rätt förutsättningar kan fler mötesplatser och mer fest skapas samtidigt som sociala och ekonomiska skador av alkohol minimeras.

Sveriges kommuner bör ta ett större övergripande ansvar för att fler alkoholfria mötesplatser ska kunna utvecklas.  Varje kommun bör, i bred samverkan med bland annat näringsliv, föreningsliv och den lokala kultursektorn, ta fram en plan för hur fler attraktiva alkoholfria miljöer ska etableras.

Annons

Dessutom borde politiker på alla nivåer stimulera krögare och andra näringsidkare så att de erbjuder ett bredare och mer attraktivt alkoholfritt utbud. Nöjesbranschen bör få avgifts- och skattelättnader för alkoholfri servering som kompenserar för den ekonomiska obalans som alkoholförsäljning idag skapar. En omfördelning kan till exempel ske genom minskad restaurangmoms som balanseras med hjälp av en höjd alkoholskatt.

Vidare bör kultur- och föreningslivet stöttas ytterligare genom ökade lokala, regionala och nationella ekonomiska bidrag för fler utåtriktade aktiviteter och evenemang. Det ligger i kultur- och föreningslivets verksamhetslogik att sätta upplevelsen och det mellanmänskliga mötet i första rummet, inte försäljningen av alkohol. Kulturen och föreningslivet är därför en bra plattform för att tillhandahålla attraktiva alkoholfria mötesplatser

Annons

Mycket av det goda i livet grundas i att få träffas, umgås och dela upplevelser med nya och gamla vänner.

Genom att bredda utbudet av kultur, nöje och uteliv med fler alkoholfria mötesplatser och tillfällen för fest gör landets politiker inte bara folkhälsan och samhällsekonomin en tjänst genom minskade alkoholskador – de skapar också förutsättningar för ett trevligare och mer hållbart samhällsliv.

Efter 16 månader av begränsningar på grund av pandemin är det dags för en aktiv politik för mer och bättre fest.

SKRIBENTEN

Annons

Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO, Sveriges största nykterhetsorganisation.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy