Annons

Annons

Näringsliv

Skånskt ointresse för välbetalda jobb i norr

Trots rekordmånga arbetslösa i Skåne – och trots att arbetslösheten i Malmö, Helsingborg och Landskrona ligger högst i landet – är skåningar ointresserade av välbetalda jobb i nordligaste Sverige.

– Vi har arbete kvar att göra, säger Grete Solvang Stoltz, HR-chef på LKAB i Kiruna.

Gruvföretaget LKAB i Kiruna måste rekrytera 3 000 personer de närmaste åren. Men intresset i sydligaste Sverige är väldigt svagt för de nya jobben. Foto: LKAB.

Annons

Arbetslösheten ligger just nu på historiskt låga nivåer i Västerbotten (5,7 procent) och Norrbotten (6 procent). Den är nästan dubbelt så hög i Skåne med en arbetslöshet på 10,7 procent.

Särskilt i Malmö, Helsingborg och Landskrona är arbetslösheten utbredd. Likväl är intresset nästan obefintligt i Sydsverige att flytta dit jobben finns. Det finns flera tusen lediga jobb i Sveriges två nordligaste län.

–  Det här är en av de största utmaningarna för oss och regionen i stort. Ska vi lyckas med vår stora framtidssatsning måste vi attrahera kompetens från både Sverige och andra delar av världen, säger Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB, som varje år rekryterar 400 personer inom 200 olika yrken.

– Vi har kvar att göra för att fler ska inse vad som händer här uppe med den industriella omställningen, säger hon.

Annons

LKAB är ett av många norrländska företag som satsar stort på grön omställning. De söker både högkvalificerad och okvalificerad arbetskraft.

Northvolt ska nyanställa flera tusen personer till sin batterifabrik i Skellefteå. SSAB behöver ny personal för att tillverka kolfritt stål i Luleå. Även Facebook, Vattenfall och H2 Green Steel letar arbetskraft.

Annons

Om de inte kan locka sydsvensk personal måste de i stället gå utomlands för att locka folk till Boden, Gällivare, Kiruna, Luleå och Skellefteå.

LKAB:s HR-chef Grete Solvang Stoltz hoppas kunna skapa en mer positiv bild av Norrbotten bland skåningar. Foto: LKAB

LKAB har låtit opinionsinstitutet Novus utröna vilken dragningskraft industrijobb i Norrbotten har på människor i olika delar av Sverige.

Annons

Enligt undersökningen kan var tredje svarande tänka sig att flytta till Norrbotten. Störst intresse finns bland unga män i åldern 18–29 år. Hälften av dem är öppna för en flytt.

Även en annan siffra sticker ut. Inga pengar i världen kan förmå folk från Sydsverige att flytta norrut. De flesta skåningar som medverkat i mätningen kan absolut inte tänka sig en flytt till Norrbotten – inte ens om de får ett generöst flyttbidrag för ett passande arbete.

Enligt LKAB finns en okunskap i Sydsverige om att löneläget för unga personer ligger klart högre i Gällivare och Kiruna än på orter som Malmö, Göteborg, Helsingborg, Linköping och Vellinge.

Annons

De snabbväxande industriföretagen i Norrbotten och Västerbotten vill nu skapa en mer positiv bild av sin region så att även skåningar inser värdet av prisvärt boende, närhet till naturen och goda karriärmöjligheter.

Idag avskräcks vi av kyla, mörker, stora avstånd samt ett dåligt utbud av kultur, nöjen och krogar.

– Bilden av arbetsmarknaden här är fortfarande lite förlegad,. Den domineras inte av traditionella industrijobb. Verkligheten är en annan, säger Grete Solvang Stoltz.

Kan du övertala en skåning att bli gruvarbetare?

Annons

– Jag är själv norska som blivit norrbottning. Det är fullt möjligt att övertyga även skåningar om att det här är en fantastisk landsände, säger hon.

Skåningarnas ointresse gäller särskilt Gällivare och Kiruna. Intresset är något större för Skellefteå och Luleå.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå anställer just nu 100 personer per månad. Arbetskraften kommer främst från Norrland, Mellansverige och utlandet.

– Vi är just nu 2 000 anställda från 85 olika länder. När vi för några år sedan undersökte intresset i Sydsverige för vårt företag såg vi ett stort intresse, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

– Det verkar som att själva flytten i sig inte är ett så stort hinder som man kanske kan vänta sig, så länge man flyttar till ett intressant jobb och familjens övriga behov tillgodoses.

Fakta

Umeå hetast i norr

42% av de svarande skulle helst flytta till universitetsstaden Umeå, följd av Luleå (27%), Skellefteå (14%), Kiruna (8%) och Gällivare (4%).

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy