Annons

Annons

Bjuv

”Söderåsen har en vild och orörd natur”

Cykeln har trendat när svenskarna ska hemestra. I Billesholm vill cykelhandlaren Sven Jönsson och författaren och cykelentusiasten Annika Andebark få fler att upptäcka Söderåsens skönhet på två hjul. – Det är så man upplever miljön på bästa sätt, säger Annika Andebark.

”Vi cyklar jättemycket. Vi besökte Nederländerna för att se deras cykelinfrastruktur”, berättar Annika Andebark.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annika Andebark och Sven Jönsson är båda cykelentusiaster. De arbetar till vardags i Sven Jönssons cykelaffär i Billesholm, Sveriges största cykelaffär. Under helger och kvällar ger de sig ut längs någon av Skånes många cykelleder.

– Förra helgen cyklade vi mellan Ängelholm och Bjäre. Man använder alla sinnen. Vi kände doften av tång och rosor, vi hörde massor av lärkor och hade utsikten över Kullen. Du känner vinden mot huden - det finns inget bättre. Det går inte att komma på något vackrare, säger Annika Andebark.

– Man blir aldrig gammal på en cykel, säger Sven Jönsson.

Sven Jönsson har drivit cykelaffären i Billesholm sedan 1974. ”Tycker man om att röra sig tycker man om att cykla. Jag har inte tröttnat än”, säger han.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

Nu vill de att fler ska susa ner för Söderåsen backar och upptäcka Skånes natur på cykel. Därför har de inlett ett samarbete med Travelshop.

– Nästan alltid när du hyr cyklar är det skitcyklar. Då blir det inte kul att cykla. Då började vi fundera på hur vi kan bidra till att fler ska uppleva att det är roligt att cykla, säger Annika Andebark.

– Vi hyr ut cyklar på tre månaders basis till Travelshop. Då kan vi se till att cyklarna är servade och håller bra kvalitet.

För Sven Jönsson är säkerhet på cykeln viktigt. Därför försöker han alltid förmå cykelköpare att också köpa hjälm.

Bild: Niklas Gustavsson

Varje lördag i juli, augusti och september kommer Travelshop till Billesholm och hyr ut cyklar. Där finns cykelturer med olika teman att ta del av, bland annat trädgårdsturen och fjärilsturen.

Annons

Annons

Med stopp inräknat tar turerna ungefär tre timmar, berättar Annika Andebark.

Turerna är anpassade för såväl noviser som mer rutinerade cyklister. Dessutom finns en del tips på matställen och andra lämpliga stopp, bland annat kyrkan i Stenestad och fjärilsängen med ovanliga fjärilsarter.

Annika Andebark har alltid hjälm när hon cyklar.

Bild: Niklas Gustavsson

Annika Andebark tror att Söderåsen har potential att bli en internationell cykeldestination.

– Söderåsen har en vild och orörd natur som är svår att hitta på andra ställen. Vi har Skånes högsta punkt. Vi skulle kunna locka cyklister från Danmark och norra Tyskland, där det är ganska platt. Här kan du cykla hela året, jämfört med norrut där det ofta är snö på vintern, säger hon.

Annons

Annika Andebark är särskilt förtjust i att Söderåsen är kuperat.

– Jag gillar när du känner varje uppförsbacke. Du lever marken. Och endorfinerna sprutar när man cyklar i 70km/h ner för Söderåsen, säger hon.

Annons

Bra och servade cyklar gör cyklingen roligare, menar Annika Anderbark och Sven Jönsson.

Bild: Niklas Gustavsson

Det ökade cykelintresset är märkbart i butiken. Vanligtvis brukar affären vara packad med cyklar som trängs. Nu är det långa rader som står tomma.

Det beror på en ökad efterfrågan samtidigt som det finns en internationell brist på cyklar och cykeldelar.

– Vi väntar på att få in 2 500 cyklar. De förväntas komma i februari nästa år, säger Sven Jönsson.

– Förra året lade många sin semesterkassa på att köpa en bra cykel. Dessutom har Kattegatt- och Sydkustleden påverkat väldigt mycket. Det är första gången vi hittar trevlig och välskyltad cykling i Skåne, säger Annika Andebark.

Annons

Även om Sven Jönsson beskriver affären som ovanligt tom finns fortfarande hundratals cyklar kvar i butiken.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annika Andebark och Sven Jönsson har förenats i cyklingen. Nu vill de erbjuda den möjligheten till fler.

– När vi träffades utvecklade vi vårt sätt att cykla. Det bygger mycket på upplevelser. När det är såhär varmt cyklar vi längs med kusten, då kan man ta ett dopp. Och för oss är det viktigt att det finns något bra matställe att stanna på, säger Annika Andebark.

”Nedförsbackar är en grej i sig”, berättar Annika Andebark.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Fakta

Fem tips för att komma igång

Från cyklat.se av Annika Andebark.

1. Skaffa en cykel.

– eller se till att smörja kedjan och pumpa däcken på den du har. För kortare turer där det inte är kuperat behöver du inget avancerat. Det viktiga är välpumpade däck.

2. Less is More

Börja enkelt. Googla på nätet – finns det något mysigt café eller glasställe i närheten? Kan du ta dig dit med cykel? Börja med en kort runda – det räcker kanske med fem kilometer. Det viktiga är inte längden – utan att det är mysigt, att du njuter.

3. Nödproviant

Cykelupplevelser kan vara nästan gratis (slitage på däck och drivmedel i form av näringsriktig mat är de enda kostnaderna). Vi ser alltid till att ha vatten med oss och en flaska nödproviant. Nödprovianten kan bestå av nötter, frön, torkad frukt och kakaoribs. Variera innehållet efter vad som finns hemma i skåpen.

4. Reparationskit

På våra längre resor har vi massor av reparationsgrejor med oss i sadelväskorna. De finns så klart med även på våra vanliga turer, men det är överkurs. Vad man alltid bör ha med sig är “punka-på-burk” (en spray som lagar däcket inifrån) och en cykelpump. Då kan du ta dig hem för att fixa till ev. punktering.

5. Fortsätt cykla

Det går att cykla i nästan alla väder – det handlar om rätt kläder. Vi cyklar varje söndag – på vintern blir rundorna kortare – stoppen längre och lyxigare. Men grejen är att vi cyklar varje söndag – då går förändringen långsamt – vi upplever naturens skiftningar. Om vi skulle gjort uppehåll några veckor hade det varit mycket svårare att komma ut.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy