Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Både friskolornas och de kommunala skolornas villkor måste förändras.”

Istället för att bjuda in övriga partier i riksdagen för samtal kring skolfrågor har Socialdemokraterna i riksdag och regering länge ägnat sin energi åt pajkastning, skriver Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Respekten för lärarna och problem med brister i studiero i klassrummet är frågor av stor betydelse, skriver Roger Haddad.

Bild: Lars Pehrson

Annons

Den nytillträdda regeringen bör snarast på ett konstruktivt sätt bidra till justeringar och förbättringar kring möjligheterna att välja skola, urvalskriterier, antagningsregler och principerna för fördelning av skolpeng till skolorna utifrån deras uppdrag.

Istället för att bjuda in övriga partier i riksdagen för samtal kring skolfrågor har Socialdemokraterna i riksdag och regering länge ägnat sin energi åt att i medier angripa friskolorna, åt pajkastning och att medvetet misstolka andra partiers ståndpunkter. Socialdemokraterna har hellre velat debattera mot Centerpartiet och Moderaterna än att bidra till förändring. Liberalerna tänker inte delta i ett sådant skyttegravskrig.

Det har gått över ett år sedan en statlig utredning presenterade förslag för ökad likvärdighet i skolan. Där finns delar som Liberalerna motsätter sig men också punkter där partiet är berett att göra upp och har egna lösningar för att förbättra villkoren för lärare och rektorer. Utöver detta håller en statlig utredare, på Liberalernas initiativ, på att ta fram ett beslutsunderlag för hur ett statligt huvudmannaskap för skolan kan se ut.

Annons

Annons

Att staten tar över huvudmannaskapet för skolan är avgörande för om ökad likvärdighet ska kunna uppnås, alltså att det inte ska ha betydelse var eleverna bor eller i vilken skola de går. Det är därför angeläget att utredaren får slutföra sitt uppdrag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja kvaliteten och resultaten i skolan, inte minst lagt fram förslag för att lyfta läraryrkets status och lösa problemet med lärarbristen. Särskilt fokus har legat på det som kallas pedagogisk segregation, att de skolor som har tuffast uppdrag, oftast i socioekonomiskt tyngre områden, har högre andel obehöriga lärare.

Tillgången på utbildade behöriga lärare är den viktigaste faktorn för att höja undervisningens kvalitet. I höstas antog Liberalerna ny politik för att förbättra villkoren för de skolor som tar emot de elever som har störst behov av en god undervisning. Men det räcker inte. Därför ser nu Liberalerna åter över partiets utbildningspolitik. En mycket viktig del i det arbetet är friskolefrågan.

Liberalerna fokuserar på de främsta utmaningarna inom skolan: lärarbristen, att andelen obehöriga lärare ökat sedan 2014 och sjunkande kunskapsresultat i de lägre åldrarna i grundskolan. Ämnet matematik fortsätter att sticka ut och bidrar till att tusentals elever årligen lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet.

Annons

Respekten för lärarna och problem med brister i studiero i klassrummet är andra frågor av stor betydelse. Liberalerna kräver också att det blir enklare för elever i behov av stöd att få plats i en särskild undervisningsgrupp. Det är beklagligt att Socialdemokraterna inte är beredda att stödja det. Som det är nu drabbas elever som redan har det svårt i skolan.

Annons

Skolpolitiken måste hantera en rad problem för att återupprätta kunskapsskolan och läraryrkets status. Friskolornas och de kommunala skolornas villkor måste förändras.

Liberalerna är övertygade om att konkret handling bättre gynnar skolväsendet än högljudda mediala retoriska angrepp som riskerar att underminera alla möjligheter till politiska uppgörelser.

SKRIBENTEN

Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson och vice ordförande i utbildningsutskottet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy