Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Vi ser sexköp som en våldshandling.”

Lund behöver visa omvärlden att sexhandel inte är något som accepteras. Det finns goda exempel, bland annat i Helsingborg, där kommuner bedriver ett riktat arbete för att bekämpa vad som i grunden är renodlad människohandel, skriver Fanny Johansson, My Lilja och Elin Gustafsson, Socialdemokraterna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bilder från polisens tillslag mot lägenhetsbordeller under ”Insats torsk”.

Annons

Exemplen är oändliga och förekomsten av sexhandel i det svenska samhället omfattande.

När nästan 30 män greps misstänkta för sexköp förra sommaren i "Insats torsk", sattes åter mediernas ljus på förekomsten av sexköp. Inte minst väckte sexköpsdomen mot Paolo Roberto starka känslor. Under samma period avslöjades att det bedrivits bordellverksamhet på studentboenden i Stockholm och Göteborg. Och många minns nog den uppmärksammade reklamen från sugardejtning-sajten Rich Meet Beautiful riktad mot studenter vid Chalmers: ”Hej studenter! 0 kronor i studielån? Dejta en sugar daddy.”

Vi ser sexköp som en våldshandling.

Socialdemokraterna anser att sexköp är oacceptabelt.

Under de senaste decennierna har Sverige genomfört viktiga reformer för att skydda människor från sexhandel. Sverige var till exempel det första landet i världen som införde förbud mot köp av sex. Det är något att vara stolt över. Men det finns mycket kvar att göra.

Annons

Den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslog i maj att minimistraff ska införas för sexköp. Dessutom föreslås i vårändringsbudgeten att 37 miljoner kronor tillförs 2021 för insatser för att förstärka arbetet mot bland annat prostitution och människohandel.

Annons

Nyligen presenterade regeringen ett omfattande 40-punktsprogram för att stoppa mäns våld mot kvinnor. I det finns bland annat stärkt arbete mot prostitution och människohandel, att en utredning ska överväga om kvinnohat som motiv ska vara grund för straffskärpning samt att den som är utsatt för sexköp ska betraktas som ett brottsoffer och därmed målsägande. Allt det är viktigt och steg i rätt riktning, men för att framgångsrikt bekämpa sexhandel måste det ske krafttag på alla nivåer i samhället.

Kommunala insatser är ofta begränsade, men det finns goda exempel där kommuner bedriver ett riktat arbete för att bekämpa vad som i grunden är renodlad människohandel.

Helsingborg stad samarbetar med Frälsningsarmén för att på ett systematiskt sätt arbeta för ett samhälle fritt från sexhandel. De som utsätts för prostitution fångas upp och erbjuds hjälp. Även Umeå kommun har bedrivit ett lyckat samarbete med Polisen genom att avge så kallade medborgarlöften. Vi socialdemokrater anser att Lunds kommun både måste och kan ta efter. Därför har vi i en motion till Lunds kommunfullmäktige föreslagit att kommunen ska genomföra en rad åtgärder mot sexköp och människohandel.

Annons

Vi vill säkra att samhället gör så mycket som möjligt för att skydda individer som utsätts för betalda övergrepp. Ett viktigt första steg för Lund är att kommunen tillsammans med andra relevanta aktörer, främst Polisen och socialtjänsten, genomför en kartläggning om förekomsten av sexköp, prostitution och människohandel inom kommunens gränser och tar en fram en handlingsplan med åtgärder för att förhindra brott och utsatthet.

Annons

Det är viktigt att Lunds kommun tydligt sätter ner foten och visar omvärlden att sexhandel inte är något som accepteras. För oss är detta sunt förnuft – vi hoppas att övriga politiska partier i Lund håller med.

SKRIBENTERNA

Fanny Johansson (S), oppositionsråd i Lund.

My Lilja (S), ordförande för S-kvinnor Lund.

Elin Gustafsson (S), ordförande S-kvinnor Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy