Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönika

Allmänintresse eller nyfikenhet – därför namngav vi Andreas Danman

Över tusen motorcyklister deltog förra söndagen i en kortege till minne av den mördade polisen och helsingborgaren Andreas Danman. Han sköts till döds den 30 juni på Biskopsgården i Göteborg när han stod och pratade med några boende i området. Ett dåd som skakat Sverige.

Ett par dagar innan kortegen hade jag som utgivare fattat beslutet att berätta vem den skjutne polisen var. Ett beslut som föregicks av noga överväganden. För det är inte en självklarhet att publicera detaljerade uppgifter om brottsoffer. Det hör snarare till undantagen.

Annons

Annons

Redan samma dag som nyheten blev känd fick redaktionen och jag frågor om varför vi inte genast publicerade namn och bild. Det var viktigt att tragedin snabbt fick ett ansikte menade vissa. Andra undrade om vi inte vågade eller valde att förtiga sanningen på grund av någon form av politiskt skäl.

Den typen av hänsyn är inget vi som seriös nyhetsförmedlare tar. Vårt främsta fokus är att berätta vad som är sant och relevant för er läsare oavsett vilka konsekvenser det får.

Men i de pressetiska regler vi inom tidningsbranschen har upprättat och som alla ansvariga utgivare har att förhålla sig till står att läsa: "Visa alltid offren för brott och olyckor största möjliga hänsyn. Pröva noga publicering av namn och bild med hänsyn tagen till offren och deras anhöriga.”

Skälen att vi ändå till slut valde att berätta om Andreas Danman är flera.

Att Andreas hade rötterna i Helsingborg är naturligtvis helt avgörande för att just vi på Helsingborgs Dagblad valde att publicera uppgifterna. Sorgen efter att ha förlorat en familjemedlem, kollega och vän har varit och är stor. Flera initiativ för att hedra hans minne planeras och har genomförts. Exempelvis hade det varit svårt att bevaka mc-kortegen med över tusen deltagare utan att berätta för vem den genomfördes.

Annons

Att en polis i tjänst mördas är en tragisk händelse som skapar ett nationellt trauma. När det händer ska vi så långt vi bara kan berätta, förklara och sätta sammanhang. Vi vill alla försöka förstå även det oförståeliga. Med det i åtanke är min bedömning att allmänintresset i detta fallet var så stort att det motiverade en namngivning.

Som publicist ska man inte väja för det obehagliga och det som skaver men man ska ta sig an det med eftertanke och respekt och komma ihåg att varje publicering är unik. Och att vi aldrig ska förväxla allmänintresset med allmän nyfikenhet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy