Annons

Annons

Helsingborg

Bästa badsommaren på flera år visar vattenproven

Två månader och bara ett enda otjänligt badvattenprov. Vad årets goda vattenkvalitet beror på är svårt att få svar på. Kan exempelvis bytet av en stor avloppsledning i juni redan ha gett effekt?

Bästa badsommaren på flera år. Badvattnet har bara varit otjänligt en enda gång i Helsingborg i sommar.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Bajsbakterier i vattnet har varit ett återkommande problem på flera av Helsingborgs populära badplatser. HD har skrivit åtskilliga artiklar under åren. En av förklaringarna har varit att reningsverket för att klara trycket vid kraftiga regn tvingats släppa ut orenat avloppsvatten.

För att lösa problemet byter NSVA successivt ut avloppsledningarna. Dagvatten och spillvatten som i gamla rör blandats går nu i två olika ledningar. Dagvattnet kan då gå direkt ut i havet istället för att belasta reningsverket.

Så sent som i juni blev ett stort arbete i södra Helsingborg klart som ska göra att antalet bräddningar, som det kallas, ska minska med 80 procent.

– Vi är övertygade om att detta har en positiv effekt men det är idag svårt att se hur stor, säger Pär Gustafsson, avdelningschef på NSVA.

Annons

Men det är långt ifrån alltid som man hittat samband mellan höga halter av tarmbakterier och kraftiga regn. För att söka orsaker och förbättra vattenkvaliteten på sikt pågår också forskningsprojektet Urbana bad – ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Lunds universitet, Malmö stad, VA SYD, NSVA och Sweden Water Research.

Annons

I sommar ser det i alla fall bättre ut än på länge. Av hittills 105 prov på sammanlagt 15 badplatser i Helsingborg hade bara ett enda för höga halter av tarmbakterier. Det var i Hittarp 21 juni. Vid en ny provtagning ett par dagar senare var vattnet tjänligt igen.

Vad är det då som gör att vattnet varit så bra i år jämfört med tidigare – väder, vind, regn, temperaturer?

Strandansvariga Elisabeth Lindberg, som har helhetsbilden, har semester och det är Nina Syde, naturvårdare på stadsbyggnadsförvaltningen, som svarar tillsammans med ett par kolleger:

– Det är svårt att peka på några specifika faktorer som påverkat kvaliteten. Hittills i år har vi haft en fin sommar vädermässigt, både för badare och för förutsättningarna för bra kvalitet på badvattnet.

Det här är enligt de prover som Helsingborgs stad låtit göra en gång i veckan eller var fjortonde dag sedan den 24 maj.

Annons

Trots att inga prov har visat på otjänligt vatten i år avråds ändå från bad på Vikingsstrand och Fria Bad. Kommunerna måste, enligt badvattenförordningen, avråda från bad om vattnet tidigare under flera år varit dåligt.

Rydebäcks badstrand klarar sig utan anmärkningar och har gjort så i fyra år.

Bild: Björn Lilja

Annons

Det bad som klarar sig utan en endaste plump i protokollet är Rydebäck. Här har det varit tjänligt vatten vid varje prov i fyra år, enligt Havs- och vattenmyndigheten som redovisar resultaten.

Rydebäck fick tidigare i år även miljömärkningen Blå flagg. För att få utmärkelsen krävs mer än bra vattenkvalitet. Totalt ska 33 kriterier vara uppfyllda – bland annat ska stranden vara städad, det ska finnas toaletter, dricksvatten och badet ska vara tillgängligt för besökare med rörelsenedsättningar.

Annons

Fakta

Badvattenkontroller

Vid kontrollerna mäts halten av e-kolibakterier och enterokocker. Därefter klassificeras badvattnets kvalitet i tjänligt, tjänligt med anmärkning och otjänligt.

Bara Hittarp har haft otjänligt badvatten, Fria Bad har haft anmärkning tre gånger i sommar, Utvälinge och Kallis och Vikingstrand två och Tropical beach en gång.

Följande platser kontrolleras varje måndag från 24 maj till augustis slut:

Vikingstrand, Pålsjöbaden, Fria bad, Kallbadhuset, Järnvägsmännens brygga och Tropical Beach.

Följande platser kontrolleras varannan måndag från och med nu och till augustis slut:

Oceanhamnen, Råå vallar, Råå badhus, Örby ängar, Örby ängar norr, Rydebäck, Utvälinge, Domsten, Hittarp, Larödbaden.

Totalt kostar provtagningen under säsongen kommunen runt 120 000 kronor.

Annons

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy