Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Här är fyra reformer som minskar regionens klimatavtryck."

Till skillnad från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tror vi inte att det är genom olika typer av förbud och tillväxthämmande åtgärder som vi kommer framåt i klimatarbetet. Det skriver allianspolitiker i Region Skånes servicenämnd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Genom att låta rivningsmaterial från en gammal byggnad bli fyllnadsmaterial vid nybyggnation eller låta gamla innerdörrar och fönster få nytt liv när en ny fastighet ska byggas minskar regionens klimatavtryck, skriver artikelförfattarna.

Bild: Lars Brundin

Annons

Klimatkrisen kräver konkret handling. För oss i Allians för Skåne är det de faktiska resultaten som räknas i miljöarbetet. Medan våra politiska motståndare i Region Skåne har ägnat kraft åt högljudda utspel som att utlysa klimatnödläge, anser vi att det är genom långsiktigt och idogt reformarbete som vi kan nå klimatmålen.

Det är inte stora ord, utan kloka reformer som minskar regionens klimatavtryck. Till skillnad från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tror vi inte heller att det är genom olika typer av förbud och tillväxthämmande åtgärder som vi kommer framåt i klimatarbetet.

Alliansen satsar istället stenhårt på innovation och tekniska framsteg för att, tillsammans med det skånska näringslivet, stimulera arbetet med att få fram nya smarta lösningar som minskar regionens klimatavtryck.

Annons

En stor samhällsaktör som Region Skåne både kan och ska driva utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. Därför har vi, allianspolitiker i regionens servicenämnd, tagit initiativ till en rad reformer som minskar regionens klimatavtryck och skyndar på den gröna omställningen. Här är fyra exempel:

Annons

1. Nytt måltidskoncept för minskat matsvinn. Varje dag serveras över 5 000 patientmåltider på Region Skånes sjukhus – men en alltför stor mängd mat slängs i onödan. Det är ett resursslöseri som belastar både miljön och samhällsekonomin. Att minska matsvinnet och andelen livsmedel som ”produceras förgäves” är en nödvändighet.

I fjol klubbade regionen igenom ett nytt måltidskoncept för sjukhusmaten i Region Skåne som höjer matens kvalitet och ökar patienternas valmöjligheter. I ett nytt produktionskök i Kristianstad kommer maten att tillagas från grunden och därefter kylas ned och portionsförpackas innan den levereras till sjukhusen.

Erfarenheter från andra regioner visar att kallmatsproduktion minskar matsvinnet markant. Varm mat som serveras i kantiner måste ätas direkt medan mat som kyls ned och förpackas kan serveras vid en tidpunkt som passar patienterna. Den patient som till exempel genomgått en svår behandling under förmiddagen kanske inte vill äta lunch klockan tolv.

Annons

Med det nya måltidskonceptet behöver regionen inte slänga lika mycket mat som idag.

2. Återbruk av byggmaterial. Alliansen växlar upp miljöarbetet inom regionens fastighetsförvaltning som nu ska utreda hur man kan arbeta mer aktivt med återbruk.

Genom att låta rivningsmaterial från en gammal byggnad bli fyllnadsmaterial vid nybyggnation eller låta gamla innerdörrar och fönster få nytt liv när en ny fastighet ska byggas minskar regionens klimatavtryck och den cirkulära ekonomin stärks.

Annons

3. Mer klimatsmart betong i regionens fastigheter. Idag är en av de största utsläppskällorna cement som används i byggmaterialet betong. Men om en del av cementen byts ut mot så kallad slaggbetong, restprodukter från stålindustrin, kan betongens klimatbelastning minska med upp till 50 procent.

Region Skåne har därför nyligen satt som mål att minst hälften av den betong som används inom regionens framtida byggnader ska vara slaggbetong. Det kommer att göra stor skillnad i omställningen till ett mer hållbart och klimatsmart byggande i regionen.

4. Återvinning av möbler. Varje år slänger Region Skåne ett stort antal möbler. En del av dem skulle kunna tillvaratas och återanvändas efter renovering.

Annons

Fram till 2017 fanns ett möbelförråd vid CSK, Centralsjukhuset Kristianstad, där flera personer arbetade med att återvinna gamla möbler. Förrådet lades ned av det dåvarande S- och MP-styret.

Tack vare Allians för Skåne återuppstår nu regionens arbete med att tillvarata användbara möbler och minska regionens avfallsmängder. Det kommer att finnas ett lager på varje sjukhus, där de som arbetar på sjukhuset kan lagra möbler och bedöma vilka som är värda att laga.

Om vi ska nå klimatmålen behöver vi göra upp med slit och släng-mentaliteten och satsa mer på återbruk.

För att lyckas med en grön omställning räcker det inte att prata. Allians för Skåne satsar på konkreta reformer som ger verklig klimatnytta. Vår politik stärker Region Skånes miljöprofil och gör skillnad på riktigt.

Annons

SKRIBENTERNA

Inger Tolsved Rosenkvist (L), ordförande i Region Skånes servicenämnd

John Eklöf (M), förste vice ordförande i Region Skånes servicenämnd

Mikael Stamming (C), ledamot i Region Skånes servicenämnd

Katarina Ståhlberg (KD), ersättare i Region Skånes servicenämnd

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy