Annons

Annons

Coronapandemin

Regionen öppnar för vaccinering av ungdomar

Från och med den 4:e augusti kan ungdomar, födda 2005 eller tidigare, vaccinera sig mot covid-19 i Skåne. Bokning och vaccinering kommer inte kräva samtycke från vårdnadshavare.

Region Skåne meddelar i dag i ett pressmeddelande att de nästa vecka, den 28:e juli, öppnar upp för bokning av vaccination för personer födda 2005 eller tidigare.

Även 15-åringar som fyller 16 i år kan vaccinera sig.

”Det känns mycket bra att vi kan erbjuda även denna åldersgrupp deras första dos vaccin. Jag hoppas verkligen att ungdomarna prioriterar att vaccinera sig före gymnasieskolornas terminsstart”, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Tidsbokning och vaccinering ska göras på de privata mottagningar som redan i sköter vaccinationer i fas fyra. För att göra detta krävs i de flesta fall e-legitimation, såsom ett bankId.

En del av de privata vaccinatörerna kan inte heller hantera FrejaID, som många ungdomar har.

De som inte har möjlighet att skaffa en e-legitimation hänvisas till att boka direkt hos en vårdcentral.

Annons

Vaccinet som erbjuds är Pfizer. Det kommer inte krävas något särskilt samtycke från vårdnadshavaren, vare sig vid tidsbokning eller vaccineringen.

Annons

”Region Skåne har gjort bedömningen att personer födda 2005 och tidigare i de flesta fall kan fatta ett moget beslut om vaccination. Vi ser därför att det bara i undantagsfall kommer att behövas samtycke från vårdnadshavare när den här gruppen ska vaccineras”, säger Per Hagstam.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy