Annons

Annons

OS i Tokyo

Skånska OS-hoppet: ”Jag är inte här för att leta efter kändisar”

TOKYO. Stefan Nilsson tycker att hans sport får för lite uppmärksamhet. På plats i Tokyo är han redo för både hetta och strålkastare.

– Jag har absolut vad som krävs, säger han.

Stefan Nilsson tävlar på måndag, sen åker han hem på onsdag. ”Det hade varit kul att kolla runt en dag eller två, men det är bara att gilla läget. Det är bara kul att få delta här”, säger han.

Bild: Joel Marklund/Bildbyrån

Annons

Trelleborgaren Stefan Nilsson kom till Japan i måndags. Efter två dagar på skjutbanan börjar han få grepp om vad som väntar.

– Det är en fin bana, överlag känns allting positivt, säger Nilsson när HD-Sydsvenskan får en pratstund i Tokyo på onsdagskvällen lokal tid.

Varje anläggning bär sin prägel. Stefan Nilsson gillar den nybyggda skjutbanan en timmes bussresa från centrala Tokyo.

– Nya anläggningar brukar vara bra. De har byggt upp med spända nät bakom här och då får man en konstant bakgrund. Det är alltid skönt, då behöver jag inte justera något från bana till bana. Jag får en bra känsla.

Formmässigt tycker Stefan Nilsson att han ligger helt i fas med planeringen. 30-åringen har två OS-erfarenheter i bagaget, han kom på 15:e plats i London 2012 och slutade sexa i Rio 2016.

Annons

Det är två dagar på fyra år – eller fem år i det här fallet – då allt måste stämma. Men levererar jag på den nivån jag vet att jag kan kommer det att räcka långt.

Annons

– Ju mer man gör något, desto lättare känns det. Så är det med allt. Jag tycker att jag kommer hit med mer lugn än tidigare, jag har en större känsla av kontroll och fokus. Det är inget som är nytt för mig här, säger han.

Du har vunnit guld i Europeiska spelen. Har du vad som krävs för att gå hela vägen på ett OS?

– Det tycker jag absolut. Jag har visat på ett antal tävlingar att jag har resultaten och kapaciteten som krävs för att slå de bästa.

Vad kommer krävas av dig för att vinna?

– Mitt yttersta. Och att jag kommer in i tempot och skyttet direkt Det är två dagar på fyra år – eller fem år i det här fallet – då allt måste stämma. Men levererar jag på den nivån jag vet att jag kan kommer det att räcka långt.

Stefan Nilsson vid OS i Rio 2016.

Bild: Bildbyrån

Annons

Det är varmt här. Hur tacklar du det?

Annons

– Det är inte det klimat jag trivs bäst i, men jag hanterar det ganska bra. Vi är exponerade ganska kort tid åt gången. Dessutom har vi bra miljöer runt om där vi kan svalka oss mellan serierna.

OS betyder mer av uppmärksamhet och media. Sveriges ende uttagne skytt tycker att hans sport förtjänar mer rampljus.

– Andra sporter får uppmärksamhet långt ner i divisionerna – och folk som kommer långt ner i resultatlistor i andra sporter kan få fyra minuter i tv. Samtidigt får vi knappt en notis för ett världscupguld. Det känns orimligt, men det är så det är.

Samtidigt får vi knappt en notis för ett världscupguld. Det känns orimligt, men det är så det är.

Skeetkvalet inleds natten till söndagen svensk tid. Finalen avgörs natten till måndagen och då har Stefan Nilsson alla möjligheter att sno åt sig ljuset från de stora strålkastarna.

– Den uppmärksamheten är inget som besvärar, säger han. Det är positivt för vår sport att vi syns, det kanske kan locka fler att börja när de ser att man kan komma ända till OS.

Stefan Nilsson checkade in i OS-byn i måndags. Men det är strikta restriktioner som gäller även för de aktiva.

Annons

– Vi har inte tillgång till andra arenor, vi har våra zoner där vi får vistas, säger han. Det är tråkigt att inte kunna umgås och träffa andra idrottare, men det är förståeligt också. Jag har bara sett OS-byn, skjutbanan och vägen där emellan.

Annons

Du har inte sprungit på nån superstjärna i OS-byn?

– Det har jag kanske, jag tittar inte så noga. Jag är inte här för att leta efter kändisar, jag har kommit hit för att skjuta och prestera.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy