Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Tillgång till stränder riskerar att bli en klassfråga.”

Ett fåtal privilegierade ska inte kunna köpa sig en sjötomt på bekostnad av allmänhetens möjlighet att njuta av naturen och svalka sig vid allmänna bryggor och stränder, skriver Maria Gardfjell, Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att skydda skogar och stränder är en avgörande fråga för Sveriges landsbygd och för allas vår framtid, skriver Maria Gardfjell.

Bild: Stefan Ed

Annons

Miljöpartiet vill skydda värdefulla naturmiljöer och värnar allmänhetens rätt att uppleva fin natur. Centerpartiet vill sänka Sveriges ambition att skydda biologisk mångfald.

Kristina Yngwe, landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet, anser att debatten saknar proportioner (Aktuella frågor 14/7). Men det kan hon tacka sitt eget parti för. I själva verket är det Centerpartiets krav som saknar proportioner och balans.

Ett av Centerpartiets krav går ut på att förändra strandskyddet i grunden och göra det enklare att bygga strandnära.

Strandskyddet har funnits i Sverige sedan 1950-talet och är numera en del av Miljöbalken.

Strandskyddet säkrar allmänhetens tillgång till stränder och skyddar 100 meter upp från strandkanten på land och 100 meter ut i vattnet. Det är orsaken till varför det inte står skyltar med ordet ”‘Privat”’ på badstränder och klippor där människor vill sola och fiska i Sverige, som i andra länder. På 1970-talet utvecklades syftet med strandskyddet till att också skydda djur och natur. Trots strandskyddet förekommer frikostiga dispenser samtidigt som en godtycklig tillämpning av lagen har bidragit till en för hård exploatering av stränder.

Annons

Annons

Den ökade liberalisering och privatisering som Kristina Yngwe anser är önskvärd riskerar att göra tillgången till stränder till en klassfråga, där ett fåtal privilegierade kan köpa sig en sjötomt på bekostnad av allmänhetens möjlighet att njuta av naturen och svalka sig vid allmänna bryggor och stränder.

Enligt en undersökning från Kantar Sifo gjord på uppdrag av Naturskyddsföreningen är sex av tio svenskar emot en försvagning av strandskyddet. Flera tunga organisationer som företräder naturskydd och friluftsliv är också mycket kritiska, till exempel STF, Friluftsfrämjandet och Sportfiskarna.

Redan idag finns alltför generösa möjligheter till undantag från strandskyddet. Antalet nyuppförda byggnader vid stränder var år 2019 totalt 15 527, enligt SCB.

Om Sverige ska kunna nå landets miljömål måste nybyggnation längs alla kuststränder upphöra. Särskilt viktigt är att inte grunda vikar exploateras eftersom de är barnkammare för fiskar och mycket annat liv i havet.

Centerpartiet vill “stärka äganderätten”. Men äganderätten är redan skyddad i svensk grundlag. Det som behöver stärkas är ersättningsrätten för markägarna, något som Miljöpartiet har drivit länge och som partiet hoppas kunna komma överens med Centerpartiet om.

Annons

Miljöpartiet vill också göra satsningar som leder till att fler skogsägare kan bidra till ett mer variationsrikt och naturnära skogsbruk. Bland landets skogsägare ökar intresset för att ställa om till hyggesfritt bruk, alltså olika skogsskötselmetoder som inte kallägger marken. Miljöpartiet vill underlätta just det.

Annons

Centerpartiet ställer kompromisslösa krav på att de nya statliga utredningarna om strand och skog ska genomföras på det sätt partiet vill, alltså utan att lyssna till viktiga remissinstanser och utan att Miljöpartiet ska få igenom några krav.

Miljöpartiet vill ge den svenska skogen, stränderna och havet en stark röst i de förhandlingar som ska ske.

För oss är det självklart att vi utifrån strandskyddsutredningen måste komma överens med andra partier om balanserade förslag, något som Lars Emmelin, Mårten Dunér och Peter Schlyter, professorer och experter i ämnet, inte håller med om (Aktuella frågor 20/7). De anser att utredningen är bristfällig och att en kompromiss mellan partierna riskerar att förvärra situationen. Miljöpartiet håller med om att utredningen har allvarliga brister, men nu behöver vi hitta lösningar istället för låsningar. Det gör vi genom att förhandla och väga in kloka synpunkter från remissinstanser och rättsväsendet.

Annons

Miljöpartiet vill stärka skyddet av stränder i hårt exploaterade områden, med anser också att det går att göra vissa avgränsade lättnader från strandskyddet för att bygga bostäder eller ett äldreboende i en ort på landsbygden som byggdes strandnära för över 100 år sedan.

Vi kan också gå med på att upphäva strandskyddet vid grävda diken och dammar, samt att lagen skrivs om så att det går att utveckla lantbruk med växthus och andra byggnader som är till gagn för Sveriges livsmedelsproduktion utan att släppa all slags exploatering fri.

Annons

Att skydda skogar och stränder är en avgörande fråga för Sveriges landsbygd och för allas vår framtid.

SKRIBENTEN

Maria Gardfjell (MP), riksdagsledamot och första vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy