Annons

Annons

Ängelholm

Ängelholm i topp när det kommer till tillgängliga dopp

Tillgängligheten på landets stränder och andra badplatser kan se väldigt olika ut. Men Ängelholm sticker ut, för här är nästan alla badplatser tillgänglighetsanpassade.

Elliot Hansen tar sig lätt ner hela vägen till vattenbrynet. Strandmattorna som kommunen lagt ut underlättar.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Vid Klitterhusbryggan möter Pelle Sköldbäck och Elliot Hansen upp. De vill visa hur lätt det har blivit för personer som använder rullstol att ta sig ner i vattnet.

– Här i Ängelholm möter tillgängligheten mångfalden, säger Pelle Sköldbäck, som ju är en känd eldsjäl när det kommer till tillgänglighetsfrågor i kommunen.

Han menar att det är unikt att tillgängligheten finns över hela stranden.

– På andra ställen brukar man lägga det tillgänglighetsanpassade badet lite avsides. Här kan vi som sitter i rullstol bada bland alla andra. Det blir mer mångfald, säger han.

Elliot Hansen, Erika Lennartsson och Pelle Sköldbäck vid Klitterhus, en av kommunens tillgänglighetsanpassade badplatser.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

Kommunens satsning på så kallade strandmattor har fallit väl ut. Dessutom är det fler än de som har någon funktionsvariation som har glädje av strandmattorna.

– Vi ser att de är väldigt använda, säger Erika Lennartsson, driftchef på intraprenad, Ängelholms kommun.

– Folk joggar på mattorna och äldre människor kan promenera längre sträckor på stranden tack vare mattorna, fortsätter hon.

Pelle Sköldbäck håller med.

– Det är många med barnvagn och skrindor som tycker att de är bra också, säger han.

Pelle Sköldbäck och Erika Lennartsson menar att Ängelholm är bland de bästa i landet på tillgänglighet vid badplatser.

– Vi sticker ut i hela landet, skulle jag säga, säger Pelle Sköldbäck.

– Ja, jag såg att moderaterna i Nacka hade sett våra strandmattor och ville titta närmare på den lösningen. Det kommer även folk från Region Gotland och ska titta på mattorna, säger Erika Lennartsson.

Med hjälp av en så kallas Hippocampe kan man både rulla ner i vattnet och stanna kvar i, om man känner för det. Stolens hjul gör att den flyter. Elliot Hansen testar den med hjälp av Lars Eremar.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

Hon tror att en stor anledning till att Ängelholm är så långt fram när det kommer till tillgänglighetsanpassningen stavas Pelle Sköldbäck.

– Pelle är ju den drivande kraften. Men det är roligt att alla är med på tåget, politiken och chefer.

– Vi är på god väg till att alla ska få synas på stranden. Den bredden vi har finns inte på andra badplatser i Sverige. Vi vill att man ska kunna välja. Även om man sitter i rullstol, säger Pelle Sköldbäck.

Fakta

Tillgänglighet på landets badplatser

Enligt Tillgänglighetsbarometern, som görs av omsorgsföretaget Humana, har endast var tionde kommun samtliga kommunala badplatser tillgänglighetsapassade. Över 16 procent av kommunerna i Sverige saknar helt tillgängliga badplatser.

Jämfört med förra årets (2018) undersökning tyder resultaten på en försämring. Andelen kommuner där fler än hälften av badplatserna kan användas av rullstolsburna personer har minskat från 22 till 15 procent jämfört med förra året (2018).

På grund av pandemin gjordes ingen Tillgänglighetsbarometer 2020.

Källa: www.humana.se/tillganglighet

Elliot Hansen tar ett dopp.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

Bild: Niklas Gustavsson

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy