Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Lek med återvunna prylar på piren

Barns Lekparti är en ”upcyklad” kreativ lekzon nere vid Pixlapiren. Projektledaren Kevin Keul vill ge de yngre möjlighet att få leka och skapa fritt. Barnen sågar, snickrar och målar – bara fantasin sätter gränser för hur man kan göra nytt av gammalt.

Text

Bakom idén till det färgglada lekområdet ligger Community Build IF. Genom olika kreativa projekt vill föreningen uppmuntra till återbruk. I Oceanhamnens lekzon kan barnen bygga vad de vill av träbitar och annat material som finns på plats.

– Den enda regeln här är att det inte finns några regler, säger Kevin Keul som är en av projektledarna.

Kevin Keul har byggt lekzonen själv av återvunna prylar.

Bild: Tom Wall

Kreativt återbruk – eller upcykling som det också kallas – innebär att begagnade föremål görs om till något helt nytt. Här finns bildäck målade i allsköns färger och ett lektorn med en brandbil i toppen. Två kabeltrummor har snickrats ihop till en slags vagn. Kevin Keul har byggt ihop allt på två veckor. Byggmaterialet har han samlat ihop runt om i Helsingborg.

Annons

Annons

Här finns gott om material för den snickarsugne.

Bild: Tom Wall

– Jag har använt mig av Marketplace och Blocket där personer skänker bort mycket gratis. Folk hade slängt allt det här annars.

Dimitri Aleshkov bor på Söder och besöker Barnens Lekzon för första gången. Döttrarna Nina och Vera vill gärna bygga sina egna möbler. Vera får hjälp av sin pappa att såga. Hon vill göra en portabel liten stol som man lätt kan packa med sig.

– Det är första gången vi är här. Vi var här för två år sedan då det fanns ett liknande projekt på plats. Det är kul att det händer något på Pixlapiren, säger Dimitri.

Dimitri Aleshkov hjälper döttrarna Vera och Nina att snickra ihop en stol.

Bild: Tom Wall

Linn Svensson har precis upptäckt Pixlapirens återbruk med sonen Frank.

– Vi var på stranden och gick hit spontant, jag visste inte att det fanns en lekplats här. Det var Frank som såg detta.

Frank Svensson visade sin mamma vägen till lekzonen på piren.

Bild: Tom Wall

Lekzonen har öppet varje onsdag och lördag i juli och skaran nyfikna som söker sig till piren växer, säger Kevin Keul.

Annons

– Förra helgen kom 40 barn, fast det regnade!

Övrig tid i veckan håller Kevin Keul kurser i kreativt återbruk i Malmö. Han har har läst urban arkitektur i Kalifornien och arbetat med trä- och möbeldesign i 20 år. Idén till ett kreativt ställe för barn har funnits ett tag.

Annons

– Jag fick diagnosen ADHD när jag var elva år och jag vet hur det är att vara frustrerad i skolan. Men jag har lärt mig att om man skapar något med händerna, så händer det något i hjärnan. Att leka och bygga tillsammans handlar inte bara om vad man gör, utan också om hur man interagerar med varandra.

Lekzonen är öppen varje onsdag och lördag juli månad ut.

Bild: Tom Wall

Projektet vänder sig i huvudsak till barn mellan 3-12 år. Barnens Lekparti pågår fram till augusti och Kevins förhoppning är att projektet ska växa och utvecklas.

– Jag vill gärna visa både barn och vuxna vad man kan göra med återvunna saker. Men det känns framför allt viktigt att barnen inser hur mycket som kan återanvändas bara man är kreativ, säger Kevin Keul.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan