Annons

Annons

Helsingborg

Nederländsk konstnär har skapat en 75 meter lång väggmålning vid nya bron till Oceanhamnen

Elva dagar har det tagit. Men nu är den 75 meter långa muralmålningen på baksidan av Helsingborg C klar. Och den syns tydligt från Oceanhamnen.

Här vid rampen upp till parkeringsdäcket och den nya bron till Oceanhamnen ska både bilar och cyklar samsas om utrymmet.

Bild: Tom Wall

Annons

Väggmålningen är en del i projektet med den nya gång- och cykelbanan till Oceanhamnen.

För att tydliggöra kopplingen med cykelbanan från och till parkeringsdäcket ville stadsbyggnadsförvaltningen göra något speciellt.

– Först funderade vi på vanliga skyltar. Men vi kände att det inte skulle vara tillräckligt. Vi kom istället fram till att det skulle vara bättre med en målning som skulle synas från Oceanhamnen, säger Marcus Höglund, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningens projektenhet.

– Och det har blivit jättefint. Det är ingen som kan undgå att se den här målningen.

Den nederlänska konstnären Joren Joshua vid den delen av målningen där man tydligt ser en cyklist på väg upp mot den nya bron till Oceanhamnen.

Bild: Tom Wall

Annons

Annons

För själva jobbet vände sig stadsbyggnadsförvaltningen till Kulturhotellet som i sin tur kontaktade den nederländske konstnären Joren Joshua. Han har tidigare varit i Helsingborg och bland annat målat en gång- och cykeltunnel på Drottninghög.

– Jag ville få till en dynamisk och lekfull målning. Jag jobbar mycket med färger och kontraster. Det ska se ut som att den rör på sig fast att den inte gör det, säger Joren Joshua, som målar i en ganska typisk nederländsk gatukonststil där han blandar det figurativa med grafiska uttryck.

Joren Joshua med den nya cykel- och gångbron till Oceanhamnen i bakgrunden.

Målningen i Helsingborg har varit ett jättearbete som tagit elva dagar att slutföra. Totalt har 200 liter färg använts.

Annons

– Ja, och det har varit rätt varmt. Dessutom är det en del avgaser från bilarna och lastbilarna som väntar på färjan, säger Joren Joshua och pekar ner på köerna till Forsea-färjorna.

Annons

– Jag har sagt till mina kompisar att det har känts som att stå och måla vid en motorväg, haha! Men det har varit ett riktigt roligt projekt. Dessutom påminner den här miljön en del om Rotterdam, där jag bor. Även om Helsingborg förstås är en mycket mindre stad.

Här syns den 75 meter långa muralmålningen som Joren Joshua gjort på baksidan av Helsingborg C.

Bild: Tom Wall

För Joren Joshua har det dessutom varit det första gatukonstprojektet han genomfört sedan pandemin drog igång.

– Jag jobbar även som illustratör. Men det har varit skönt att få komma ut och göra nånting sånt här igen. Det ger mycket energi.

Annons

Den nya bron till kvarteret Oceanhamnen (Varvsbron) ska slutbesiktigas den 2 september och kommer sedan att tas i bruk.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy