Annons

Annons

Coronapandemin

Antalet smittade i Halland ökar igen

Pusta ut bara för att de flesta nu fått sin första dos vaccin? Glöm det. Covid 19-smittan ökar i Halland för andra veckan i rad. Det är en trend som oroar.

Covidsmittan i Halland ökar.

Bild: Arkivbild

Annons

Vecka 27 registrerades 64 nya fall, vecka 28 76 nya fall och förra veckan (29) 112 nya fall. Det är alltså en ökning med 75 procent på ett par veckor. Även om talen fortfarande är låga så är det en tydlig trend. Antalet positiva svar har också ökat från 1,9 procent vecka 27 till 4,2 förra veckan.

80 procent av den vuxna befolkningen i länet har fått en dos vaccin men även om man är fullvaccinerad så kan man ändå smittas. Risken att bli svårt sjuk är liten men man kan fortfarande sprida smitta vidare.

Deltavarianten av viruset är nu helt dominerande i länet. Men att det muterade viruset är mer smittsamt är inte ensam anledning till att smittan ökar. Det beror också på beteendeförändringar, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo till Hallandsposten.

Många smittas utomlands men även på fester och på arbetsplatser. Hade vi haft samma beteende och restriktioner som i vintras hade smittan inte ökat på det här sättet, förklarar Ryberg Mo.

Annons

I åldersspannet 20-49 år finns det flest nya fall. Men även bland yngre personer syns en ökning. Många av de äldre är fullvaccinerade.

Annons

Ryberg Mo uppmanar alla att fortsätta att följa de restriktioner som finns. De med symtom ska fortsätta att testa sig. Även de som rest utanför Norden ska covidtesta sig.

I Laholms kommun är smittspridningen fortsatt låg. Det är främst i Kungsbacka och Halmstad som smittan ökar. I Laholm och Hylte är smittan lägst av kommunerna i Halland.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy