Annons

Annons

Helsingborg

Graffitijam med 56 konstnärer när det åter är dags för Gåsebäcksfesten

Förra året fick festen ställas in. Men i år är Gåsebäcksfesten tillbaka med stort graffitijam, livemusik, breakdance, lokala konstnärer, streetbasket, parkour och mycket annat.

Några av de som håller i Gåsebäcksfesten, från vänster Maria Malkert, Jakob Karlsson, Therese Jarmo, Emil Öhman, Daniel Elgaard och Jimmy ”Skize” Svensson.

Bild: Stefan Lindqvist

Annons

Under några år har Gåsebäcksfesten vid gamla brandstationen varit en manifestation där husets egna aktörer har mött andra kulturutövare från staden för att visa upp andra sidor av Helsingborgs kulturliv.

I fjol blev det av naturliga anledningar ingenting. Men i år är festen tillbaka och pågår under två dagar, 30 och 31 juli.

– Det här bygger helt på ideella krafter. Det är det egna skapandet som driver oss, säger lokala graffitiprofilen Jimmy ”Skize” Svensson.

Det stora eventet under festen är förstås Gåsebäck Graffiti Jam då gatukonstnärer ska måla i parken utanför plus på en rad andra väggar i närheten.

– Det kommer hit 56 artister och vi kommer att ha 350 meter vägg att måla på, säger Jimmy ”Skize” Svensson.

– Vi får mestadels hit lokala och regionala konstnärer, men också ett tiotal utländska, främst från Danmark. Det kommer att bli hög klass på målningarna.

Annons

Men även i brandstationens egen konsthall blir det en utställning.

– Vi lyfter de lokala kreatörerna som har sina ateljéer i huset. Totalt tio konstnärer och en keramiker. Det finns mycket talang i Helsingborg och den får sin självklara plats här, säger Therese Jarmo, som håller i utställningen.

Annons

Även musiken får en framträdande roll.

– Tretton lokala akter, alla är aktiva här på Gåsebäck. På fredagen blir det elektroniskt och hip-hop. På lördagen tar banden plats på scen, säger Maria Malkert från Studiefrämjandet.

Även flera olika sporter finns på plats.

– Det kommer att bli breakdance, parkour, streetbasket och skateboard, säger Emil Öhman, som håller i den delen av festivalen.

– Det blir tävlingar och uppvisningar men också tillfälle att testa på i form av workshops.

För de som eventuellt inte kan vara på plats finns det en chans att ta del av händelserna via ett streamat event.

– Vi sänder via Gåsebäcksfestens Facebooksida. Det blir som en liveshow med intervjuer och händelser, säger Jakob Karlsson.

Matbodar och street second hand finns också på området, dit det är fri entré båda dagarna.

Fakta

Tider för livemusiken

Fredag 30 juli

Linnea Snäll, 17.

LHD World, 18.

Ala Lune, 19.

Häzz, 21.30.

Lördag 31 juli

Karri Krølstrup, 14.

Pretty Fucked Up, 14.30.

Odiur, 15.30.

Dödens Kaga, 16.30.

TUB42, 17.30.

Viceroy, 18.30.

Race the Sunset, 19.30.

Mami Umami, 20.30.

Dödskällan, 21.30.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy