Annons

Annons

Helsingborg

Därför står byggnadsställningarna kvar på Slottsvångsskolan

I över ett år har byggnadsställningar stått uppställda vid Slottsvångsskolan. Ett ovanligt komplicerat målningsarbete är boven i dramat.

Det är målningsarbeten på taket som ligger bakom att det i över ett års tid har stått byggnadsställningar på Slottsvångsskolan.

Bild: Emil Langvad

Annons

I över ett års tid har målningsarbete pågått på Slottsvångsskolans tak. Men det handlar inte om en sällsynt långsam arbetsinsats.

– När målarna skulle upp och ta bort den gamla färgen satt den som sten på vissa partier. Så det gick inte att få bort på ett så enkelt sätt som man hade föreskrivit, säger Fastighetsförvaltningens förvaltare Anna-Lena Appelgren.

Det är olika grundfärger på plåtarna och medan vissa är lätta att få bort färgen från, går det inte alls på andra.

– Det krävs ett jättestort arbete med något kemiskt som måste läggas på och så ska det högtryckstvättas bort. Man hann inte det förra sommaren och man är väldigt väderberoende.

Ställningarna skulle ha varit uppe mellan maj och september ifjol, men när arbetet fick skjutas upp blev det billigare att låta dem stå kvar över vintern än att montera ner dem och bygga upp dem igen.

Annons

Efter ett drygt år ska de sista byggnadsställningarna snart plockas ner.

Bild: Emil Langvad

Annons

– Ja, det blev billigare och vi lät dem stå kvar även om det ser förbaskat tråkigt ut och jag förstår att folk undrar varför där står byggnadsställningar ett helt år, säger Anna-Lena Appelgren.

Nu hoppas man att målningsarbetet ska bli klart under sommaren. Samtidigt fortsätter annat renoveringsarbete. Det är fukt på vissa ställen i källaren och därför ska det dräneras och isoleras.

– De kan inte fortsätta sitt arbete förrän byggnadsställningarna är borta, säger Anna-Lena Appelgren.

För något år sedan fick skolan nya fönster och under ett par somrar har ventilationen byts ut.

Annons

– Vi har gjort jättemycket jobb på Slottsvångsskolan. Och det är saker som vi behöver göra.

Arbetet med att ta bort den gamla färgen pågick när HD var på besök.

Bild: Emil Langvad

På sikt ska den gamla skolan också få en översyn av vatten och avlopp och värmeledningar. Sånt som kostar, men inte syns. Ett annat projekt kan bli mer påtagligt för helsingborgarna:

Annons

– Vi tänkte att skolan skulle få fasadbelysning. Det är en väldigt vacker byggnad och man ser den ju eftersom den är hög och pampig, säger Anna-Lena Appelgren.

Fakta

Slottsvångsskolan

• Är en av stadens äldsta skolor, byggd 1892. När den var nybyggd gick 40 procent av stadens elever på skolan.

• Från början kallades den Nya skolan, namnet Slottsvångsskolan dök upp först efter några år.

• På dagens skolgård låg på 1600-talet delar av stadens befästningssystem och under mark finns gravar från en medeltida kyrkogård.

• Skolan har flera gånger varit hotad av nedläggning och till och med av rivning.

• Mitt under firandet av nationaldagen i Grytan 1995 började skolan brinna. Åskådare från firandet följde kampen mot lågorna. Skolan höll på att brinna upp, men räddades av brandmän som fick kontroll över situationen långt in på natten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy