Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Det blåser upp för vindsurfingen i Hittarp

Den senaste veckans blåst är ingenting som We Surf i Hittarp hänger läpp för. Tvärtom fångar de varje vind de kan.

– Alla kan surfa på sina villkor, säger Pär Öthander.

Text

Jonas Berggren drar iväg över havet. Under söndagen blåser det rejält och WeSurf tar tillfället i akt.

Bild: Stefan Ed

Annons

När många söker sig inomhus för att fly undan de hårda vindarna möts We Surfs medlemmar på stranden i Hittarp. Hittills har det blåst alldeles för lite i sommar – men nu börjar det ordna upp sig, tycker Magnus Lindstedt.

Tillsammans med Jonas Berggren, Pär Öthander, Samuel Öthander och Gustav Cullborn har de plockat fram surfbrädorna från den stora gröna containern som står kamouflerad i ett buskage.

Jonas Berggren, Samuel Öthander, Pär Öthander, Magnus Lindstedt och Gustav Cullborn gör sig redo för att sticka ut till havs på varsin bräda.

Bild: Stefan Ed

– Det började med att jag flyttade ned från Stockholm. Jag tänkte flytta närmre pisten för jag gillar skidor. Men jag hamnade här och då var vindsurfing närmast till hands, säger Magnus Lindstedt.

Annons

Annons

Själv har han surfat sedan 80-talet. 2008 arrangerade han ett tillfälle för Hittarpsborna att testa på vindsurfing – intresset visade sig vara stort och så föddes föreningen We Surf.

Magnus Lindstedt köpte in några surfbrädor och segel modell större – för att sänka tröskeln och få in både oerfarna vuxna och barn i sporten.

– Alla kan surfa på sina villkor, säger Pär Öthander.

Magnus Lindstedt och Jonas Berggren har båda surfat i många år. För dem handlar vindsurfing om gemenskap.

Bild: Stefan Ed

För Magnus Lindstedt, Pär Öthander och de andra medlemmarna är det viktigaste att alla ska kunna vara med. Mycket fokus läggs på gemenskapen och att ungdomar ska få sitt första jobb och en chans att utvecklas som surfinstruktörer i föreningens sommarkurser.

– Det är viktigt att se till att ungdomarna får sina första rader i sitt cv och samtidigt har kul, säger Magnus Lindstedt.

Samuel Öthander blev indragen i föreningen av sin pappa Pär Öthander. Först var han inte så sugen på att surfa, men han fastnade snabbt och i sommar har han jobbat som instruktör.

– Det är lite annorlunda än vanliga sporter, lite mer action, säger Samuel Öthander.

Söndagen bjöd på ultimata förutsättningar för vindsurfing – rejäla vindar och stundvis sol.

Bild: Stefan Ed

Annons

– Ja, det är lite mer av en extremsport, fyller Gustav Cullborn i, som har jobbat tillsammans med Samuel Öthander i sommar.

Annons

Medlemmarna i We Surf har sett en uppgång i antalet medlemmar i och med covidpandemin, eftersom fler har fått tid att utforska nya hobbys på hemmaplan. Vindsurfingen i allmänhet har verkligen vuxit, menar Jonas Berggren, och det både bland vuxna och barn. De yngsta som har gått i föreningens surfskola i sommar har varit 8 år.

Kan alla lära sig vindsurfa?

– Ja, jag har aldrig mött någon som inte har kunnat lära sig, säger Jonas Berggren.

När vinden tar tag i seglet kan det gå riktigt fort.

Bild: Stefan Ed

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan