Annons

Annons

Helsingborg

Familjen har ägt godset utanför Helsingborg sedan 1700-talet – nu öppnar de upp för en konsert

Sedan 1771 har Gedsholm gods strax utanför Helsingborg varit i familjen Tornérhjelms ägo. I sommar öppnas slottet för första gången för ett publikt arrangemang. Det blir en konsert med Carolina och Olof Tholander.

Operasångerskan Carolina Tholander tillsammans med godsägarfrun Caroline Tornérhjelm framför corps-de-logiet på Gedsholm där konserten kommer att äga rum.

Bild: Tom Wall

Annons

En kilometer nordväst om Ekeby är Gedsholm gods synligt från väg 109.

Operasångerskan Carolina Tholander har många gånger kört den vägen och funderat på om det inte skulle kunna gå att arrangera en konsert på godset som har anor från medeltiden.

– Jag och godsägarna har stött på varandra när jag har sjungit i Ekeby kyrka. Så en dag skickade jag ett mejl till Caroline (Tornérhjelm) med en fråga, säger Carolina Tholander.

Caroline och Gustaf Tornérhjelm är ägarna till Gedsholm, ett gods som varit i familjens ägo sedan 1771.

– Jag tyckte att det lät jättekul. Speciellt med tanke på att familjen i år firar 250-årsjubileum här, säger Caroline Tornérhjelm.

Carolina Tholander och Caroline Tornérhjelm berättar om planerna på en parkkonsert på Gedsholm gods den 20 augusti.

Annons

Annons

Men det var förstås inget enkelt beslut att säga ja till ett publikt arrangemang i parken bakom huvudbyggnaden.

– Nej, vi diskuterade det länge och väl. Vi har ju aldrig gjort något sådant här tidigare. Godset har aldrig varit öppet för konserter eller något annat arrangemang. Och det är klart att man tänker på att det medför en del risker, säger Caroline Tornérhjelm.

Men till sist blev det bestämt med en friluftskonsert fredagen den 20 augusti.

– Det ska bli så roligt att få göra en parkkonsert. Jag och min man Olof kommer att framföra ett program med allt från wienermusik och jazz till opera. Malena Ernmans ”Min plats på jorden” kommer att finnas med, liksom ”Nessun dorma”. Ja, det blir en salig blandning, säger Carolina Tholander.

– Dessutom blir det även en eller annan gästartist.

Här i parken kommer publiken att kunna sitta under konserten. Scenen placeras uppe vid huvudbyggnaden i bakgrunden.

Bild: Tom Wall

Annons

Annons

Eftersom parken är stor är det inga problem att kunna ta in en publik på 500 personer. Biljetter går både att förboka eller köpa på plats på konsertdagen.

– Vi hoppas att många cyklar hit. Men annars finns möjlighet att parkera bilar på gårdsplanen. Det finns också picknickkorgar att beställa eller så tar man med sig eget, säger Carolina Tholander.

För godsägarparet blir det ett spännande projekt som kanske resulterar i fler konserter framöver.

– Ja, det är inte otänkbart. Vi får se hur det här går, säger Caroline Tornérhjelm, som älskar livet på Gedsholm.

– Det är ett privilegium att få bo så här. Samtidigt är det ett stort ansvar, man har det här till låns. Och det gäller att vara lite av en allkonstnär.

Huvudbyggnaden på Gedsholm uppfördes 1804.

Bild: Tom Wall

Annons

Fakta

Gedsholms historia

Gedsholm fick sitt namn efter den skånska adelsätten Geed. Den första kända ägaren till Gedsholm var Erik Geed och han omnämns redan 1443.

Godset hade sedan under ett antal århundranden haft en mängd olika ägare innan överstelöjtnant Abraham Tornérhjelm köpte det 1771.

Sedan dess har familjen Tornérhjelm ägt godset och det har gått i arv från far till son. Godsets nuvarande corps-de-logi (huvudbyggnaden) uppfördes 1804.

I dag drivs lantbruksverksamheten av den åttonde generationen Tornérhjelm. Detta i form av Jonas Tornérhjelm, son till Gustaf och Caroline Tornérhjelm som äger och bor kvar på godset.

Annons

Fakta

Gedsholms koppling till Hollywoodstjärnan

Gedsholm har under perioder varit utarrenderat. 1862 tog Karl Gustaf Adolf Krüger över som arrendator.

Han och hans fru fick 1878 dottern Julie Tora Kanger. Hon gifte sig så småningom med en disponent vid Trelleborgs gummifabrik och födde 1911 dottern Birgit Holmquist.

Birgit blev senare fotomodell (hon stod modell för Axel Ebbes staty Famntaget som finns att beskåda i Smygehuks hamn) och gifte sig på 30-talet med en tysk baron.

Baronen fängslades på grund av sitt motstånd mot den nazistiska regimen och för att ha hjälpt judiska vänner att fly. Tack vare sina kontakter lyckades Birgit Holmquist få sin man frisläppt och paret flydde till Mexiko där dottern Nena von Schlebrügge föddes 1941.

Hon i sin tur gifte sig 1967 med Robert Thurman, med vilken hon fick fyra barn, däribland Uma Thurman som föddes 1970.

Uma Thurman är idag en etablerad Hollywoodstjärna, känd från filmer som bland andra ”Pulp fiction”, ”Kill Bill” och ”Batman & Robin”.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy