Annons

Annons

Förälder i Helsingborg

Nybliven mamma och bara 19 år

Medelåldern för förstföderskor ökar stadigt och är idag 29 år. Men om man avviker från normen, hur blir man bemött då?

Ida Nielsen i Helsingborg blev gravid som 18-åring. Nu är hon 19 och mamma till Melissa, tio månader. Hon inleder HD:s serie om föräldrar i Helsingborg.

Ida Nielsen med Melissa och Sandra Najami med Sofia är båda unga mammor i Helsingborg.

Bild: Sara Johari

Annons

Melissa är en till synes glad och sprallig men också ytterst tålmodig bebis. Storögt och tyst jollrande följer hon intervjun från knäet på mamma Ida Nielsen.

Vi har slagit oss ner i nya hotellet SeaU:s lounge, som bjuder på så stort utrymme att vi kan hålla coronaavstånd och ändå få plats med både barnvagnar och skötväskor. Det vi ska prata om är hur det är att bli mamma vid unga år.

– Det var en jättestor omställning, säger Ida Nielsen.

– Från att bara ha behövt tänka på mig själv, måste jag nu anpassa mig efter Melissa. Jag kan inte bara ta nycklarna och sticka ut som förr. Eller sitta uppe länge om kvällarna. Det orkar man inte.

Att hon skulle bli förälder så tidigt var inte planerat.

– Jag och Melissas pappa hade bara varit ett par i två månader då, när vi stod inför faktum, men för oss var det självklart. Ingen av oss tvekade och det har blivit jättebra.

Annons

Livet är faktiskt mycket roligare nu med Melissa än det var utan henne.

Annons

Hon har fått en del tråkiga kommentarer, men tar det med jämnmod och tänker att de som uttalar sig inte har varit i hennes situation.

– De vanligaste kommentarerna jag får är ”Du förstör ditt liv” och ”Du missar jättemycket”. Men jag tycker att det är precis tvärtom, livet är faktiskt mycket roligare nu med Melissa än vad det var utan henne.

Ida Nielsen ska fortsätta studera efter föräldraledigheten med Melissa. Planen är att bli sjuksköterska.

Bild: Sara Johari

– Sedan finns det många fördelar med att få barn tidigt. Jag kommer orka mer och längre än äldre mammor. Och jag kommer fortfarande att vara relativt ung när Melissa är tonåring och sedan vuxen.

Annons

Ida Nielsens föräldraledighet är snart över, hon ska återgå till att jobba inom hemtjänsten och samtidigt studera. Planen är att bli sjuksköterska.

I den andra änden av soffan sitter Sandra Najami med dottern Sofia, sex månader. Hon är också från Helsingborg och förstagångsmamma. Sandra är lite äldre, 25 år, men ändå en bra bit under den genomsnittliga åldern 29 år för förstföderskor.

Annons

Sandra Najami beskriver också hur omvälvande det var att bli mamma. I synnerhet den första tiden när hon var så orolig över att något skulle vara fel.

– Jag var nog på akuten tio gånger de första månaderna. En gång för att Sofia fick lite feber efter en vaccination, vilket ju är helt normalt, men det visste inte jag, säger Sandra Najami.

Medelåldern för förstföderskor är 29 år. Ida Nielsen som Sandra Najami var båda betydligt yngre.

Bild: Sara Johari

Annons

Både Sandra och Ida är med i en Facebookgrupp som vänder sig till dem som har blivit, och blir‚ mammor i Helsingborg under 2020 och 2021.

Gruppen startades av en annan ung Helsingborgsmamma, Moa Marteby, men det är Ida som är moderator.

– Inläggen handlar om allt från att amma till förlossningsskador, eller frågor om promenader och träffar. Intresset för att gå med är jättestort, vi får flera förfrågningar om insläpp i gruppen varje dag, säger hon.

Annons

– Det finns många grupper för föräldrar, det som är så speciellt med just den här är att den är lokal för Helsingborg. Alla mammorna finns här och vi kan tipsa varandra om sådant som bara rör de som bor här.

Sandra Najami finner mycket stöd och inspiration i den lokala Facebookgruppen för Helsingborgsmammor.

Bild: Sara Johari

Annons

För Sandra Najami har gruppen betytt mycket.

– Jag blev ganska ensam när vi fick barn. De jag hade runt mig tidigare är inte föräldrar. Tack vare gruppen har jag fått kontakt med andra mammor som jag ska promenera med. Jag läser också ständigt inlägg från andra mammor om sådant jag tycker är viktigt eller undrar över.

Att bli förälder nu under pandemin anser både Ida och Sandra har sina för- och nackdelar.

– Nackdelen är att barnaktiviteter är inställda. Därför är det lite tråkigt att vara föräldraledig just nu. Vi är många som tycker det. Å andra sidan behöver man inte påminnas om roliga grejer som folk gör, och som man inte kan göra med en bebis, som att resa. För ingen gör ju någonting, säger Ida Nielsen.

Annons

Fakta

Elva tonåringar (15-19 år) i Helsingborg fick barn under 2020

Tio procent av barnen som föddes i Helsingborg 1968 hade en tonårsmamma, 15-19 år (totalt 129 barn).

Motsvarande siffra för 2020 är en procent (totalt elva barn).

Majoriteten barn som föddes i Helsingborg 1968, 34 procent, hade en mamma i åldrarna 20-24 år. Motsvarande siffra för 2020 är åtta procent.

Majoriteten barn som föddes i Helsingborg 2020 hade en mamma i åldrarna 30-34 år.

År 2000 var medelåldern bland förstföderskor i Helsingborg 28,7 år – i riket 28,2 år
År 2019 var medelåldern bland förstföderskor i Helsingborg 29,1 år – i riket 29,6 år
Källa: SCB

Annons

Fakta

Förälder i Helsingborg? Hör av dig till HD!

Vad tycker du att vi ska skriva om? Tipsa gärna HD om ämnen, händelser och personer som rör livet som förälder i Helsingborg. Hör av dig till redaktionen på tipsa@hd.se.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy