Annons

Annons

Annons

Annons

Helsingborg Pride

Prideparaden öppen – även för politiker med partisymboler

Förbudet mot partisymboler i Helsingborgs Prideparad är hävt. Nu kan alla som delar arrangemangets värdegrund delta. Om man har anmält sig vill säga. För maxantalet är 700 och taket är redan nått.

Prideparaden genom Helsingborg 2019 – utan partisymboler.

Bild: Tom Wall

Annons

För tre år sedan förbjöd ledningen för Prideparaden i Helsingborg politiska symboler i tåget. Inga partier eller organisationer med logotyper eller banderoller fick delta i 2018 och 2019 års parader. Arrangören ville skapa ett enhetligt tåg med fokus på hbtq-personer, hette det.

Förbudet fick flera politiker att bojkotta paraden. HBT-Socialdemokraterna i Skånes ordförande Jenny Pernton var en av dem som var skarpt kritisk:

”Svenska politiker och ministrar åker jorden runt och går i olika Prideparader för att skydda demokratin och HBTQ+personer. I Helsingborg får inte ens lokalpolitiker delta under sitt eget partis logga, för att visa att de står upp för demokratin och mänskliga rättigheter”, skrev hon i ett uttalande till HD då.

Annons

Annons

Men nu har reglerna ändrats.

Albin Ganovic i ledningen på årets Pride i Helsingborg tror på inkludering. ”Vi bygger inga broar genom att utesluta folk”, säger han.

Bild: Emma Larsson

Albin Ganovic som, tillsammans med Micaela Kallaris, håller i Pride sedan förra året säger så här:

– Står du bakom vår värdegrund då får du går i paraden. Kan partier och organisationer visa var de står när det gäller medmänsklighet, är det något positivt för anställda och medmänniskor att se.

– Vi tror på en mer inkluderande taktik och öppet samtalsklimat, det är viktiga ledord för oss när vi arbetar. Vi bygger inga broar genom att utesluta folk.

HD har varit i kontakt med samtliga partier i Helsingborg och alla utom Sverigedemokraterna deltar i årets parad.

”Vi har aldrig fått frågan”, skriver SD:s kommunalråd Michael Rosenberg i ett mejlsvar.

Men någon formell inbjudan har inte gått ut till partierna.

– Det är inte någon som blivit inbjuden, det ska inte behövas, man går i paraden för att man vill, säger Albin Ganovic.

Men alla som vill gå kanske ändå inte kan. Antalet deltagare i paraden är nämligen begränsat till 700 av coronaskäl. Det krävs att man har anmält sig i förväg för att kunna gå med. Maxantalet är redan nått så den som eventuellt hade tänkt att spontanansluta får tänka om.

– Tyvärr, men de får förstås gärna stå vid sidan och heja på, säger Albin Ganovic.

Annons

Helsingborg är en av få städer i Sverige som har en Prideparad i år. Men det verkar inte innebära att det blir fler deltagare från andra delar av Sverige.

Annons

– Av de mellan 20 och 30 procent som inte är från Helsingborg kommer de flesta från angränsande orter och Skåne, säger Albin Ganovic.

Paraden börjar och slutar på Södergatan 1, vid musikparken, som för helgen döpts till Pride Park, där det blir tal och underhållning av bland andra Grammy-nominerade duon Weather Girls och en ”Dänsk dragshow”.

Fakta

Så går tåget med begränsat antal

Paraden börjar och slutar vid Södergatan 1. Går sedan Södra Storgatan norrut mot Stortorget och sedan Järnvägsgatan tillbaka. Coronarestriktioner gör att man måste vara föranmäld för att delta i paraden som delas in i olika block. Max 700 får delta. Samling längs Södergatan lördag kl 16. Paraden avgår kl 17.

Källa: helsingborgpride.se, Grafik: Pontus Jensen Karlsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan