Annons

Annons

Annons

Annons

Helsingborg Pride

Det här händer under Helsingborg Pride

På fredag är det dags för den stora festen när Helsingborg Pride intar stadens gator. Svårt att veta var du ska befinna dig och när? HD guidar dig till helgens alla festligheter.

Pridetåget i Helsingborg 2019.

Bild: Tom Wall

Annons

På fredag eftermiddag drar den igång – Helsingborgs färggladaste festival. Under två dagar fylls staden av konserter, aktiviteter och såklart en prideparad.

Första programpunkten i Helsingborg Prides officiella program börjar klockan 13 men invigningstalet hålls något efter det. Det är kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) som håller i öppningstalet, som sker i samband med ett panelsamtal om inkludering på arbetsplatsen. Med i samtalet är bland annat affärsmannen Petter Stordalen, föreläsaren Navid Modiri med flera.

Annons

– Det är 300 personer som kommer att sitta i publiken och samtalet sänds även live, säger Albin Ganovic som tillsammans med Micaela Kallaris anordnar Helsingborg Pride.

Annons

Under fredagen hålls majoriteten av aktiviteterna på Dunkers kulturhus medan lördagens arrangemang främst kommer vara i det som kallas Pride park, den gamla Musikparken vid vid Södergatan 1.

– Parken är ett inhägnat område där vi släpper in högst 600 personer. Det blir en frizon för alla, ett Pride-land med kulöra färger. Det blir en blandning mellan allvar, underhållning och skoj, säger Albin Ganovic.

Det är även från parken som årets enda Prideparad startar och slutar. I år är tåget begränsat till 700 föranmälda personer. Anmälan är stängd sedan drygt två veckor. Start är lördag klockan 17 med samling klockan 16 och trafiken kommer att stoppas tillfälligt.

– Men det kommer vara runt 20-30 minuter när vi går längs Södra Storgatan. På Järnvägsgatan går vi längst cykelvägen, säger Albin Ganovic.

Här kommer Helsingborg Pride att äga rum under fredag och lördag. Källa: helsingborgpride.se, Grafik: Pontus Jensen Karlsson

Vad får man inte missa under Pride?

– Vad jobbigt att välja. Men jag säger The Weather girls för jag är en riktigt disco-fantast, säger Albin Ganovic.

– Paraden! Efter corona-pride med digitala mötesplatser och festival ska det bli kul att äntligen få gå i en parad igen – med musik glitter och glamour, för allas lika värde, säger Micaela Kallaris.

Annons

Annons

Fakta

Det här händer under Helsingborg Pride:

Fredag 6 augusti

Föreläsning: Leva normöverskridande med transidentitet, Dunkers kulturhus, kl 13

Invigningstal samt samtal om inkludering på arbetsplatsen med bla. Petter Stordalen och Navid Modiri, Kongresshallen Clarion SeaU, kl 14.30. Biljett krävs.

Pride-karaoke, Bollbrolyckan, kl 16.30

Samtal: Yrkesverksamma lesbiska, Dunkers kulturhus, kl 17

Föreläsning: Hivet, livet och framtiden, Dunkers kulturhus, kl 17.30

Bal: Queer prom, Dunkers kulturhus, kl 18. Föranmälan krävs.

Regnbågsmässa, Gustav Adolfs kyrka, kl 18

Filmvisning "Ångrarna", Dunkers kulturhus, kl 18.45

Lördag 7 augusti

Drop in-vigsel, S:ta Maria kyrka, kl 10–12. OBS godkänd hindersprövning, legitimationer samt ringar krävs. Minst en ska vara medlem i Svenska kyrkan.

Pride park, Musikparken vid Södergatan 1, kl 12

Drop in-vigsel, Pride park, kl 13–15. OBS godkänd hindersprövning, legitimationer samt ringar krävs. Minst en ska vara medlem i Svenska kyrkan.

Konsert: Viceroy, Pride park, kl 13.30

Konsert: Lucas Schönefeld, Pride park, 14.30

Gör din egen prideskylt, Pride park, kl 15

Konsert: Gårdstrion, Pride park, kl 15

Konsert: Qica, Pride park, kl 16

Prideparaden, start vid Pride park, kl 17 (samling kl 16). Föranmälan krävs.

Konsert: Dj Abby, Pride park, kl 17.45

Årets talare: Skopje pride, Pride park, kl 18

"Dänsk dragshow" med Jaxie, Di Di Cancerella och Sascha Holiday, Pride park, kl 18.30

Konsert: The Weather girls, Pride park, kl 19

Konsert: Dj Abby, Pride park, kl 20.15

Annons

Annons

Till toppen av sidan