Annons

Annons

Annons

Annons

Höganäs

Här letar tullen narkotika i småbåtshamnen

Ökad närvaro i nordvästskånska småbåtshamnar är en del av Tullverkets senaste satsning för att få bort narkotikan i regionen.

– Vi har anledning att tro att det smugglas mycket kokain här, säger biträdande kontrollchef Oscar Lindvall.

Alexander Bengtsson, Oscar Lindvall och Erik är på plats i Höganäs en blåsig förmiddag för att leta efter tecken på narkotikasmuggling.

Bild: Emil Langvad

Annons

I småbåtshamnen ligger båtarna och guppar och vinden viner mellan seglen. Oscar Lindvall är biträdande kontrollchef för Tullverkets södra region. När HD träffar honom är han i Höganäs tillsammans med tullinspektörerna Alexander Bengtsson och Erik, som på grund av sitt yrke inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.

Under den blåsiga förmiddagen är det mycket aktivitet i hamnen. Några putsar på båten, andra sjösätter sin båt. Anledningen till att Tullverket är på plats är myndighetens senaste satsning på arbetet mot narkotikasmuggling, där tullen har ökat sin närvaro i landets småbåtshamnar.

– I fjol var det ett parti kokain som flöt i land i Nyhamnsläge, berättar Oscar Lindvall.

Annons

Annons

Oscar Lindvall är biträdande kontrollchef för Tullverkets södra region. Han berättar att mycket kokain har smugglats in till nordvästra Skåne.

Bild: Emil Langvad

I fallet med kokainet i Nyhamnsläge hade narkotikan slängts överbord för att en annan båt skulle åka ut och plocka upp det. Det är en metod som Oscar Lindvall tror har blivit vanligare i takt med att gränskontrollerna har skärpts vid Öresundsbron och på färjan mellan Helsingör och Helsingborg.

– Det var nog inte första gången som narkotika flöt i land.

– Men vi har blivit medvetna om det på ett annat sätt, säger han.

När tullinspektörerna är på plats i småbåtshamnarna ligger fokus på att skapa kontakter och på så sätt få in fler tips. Alexander Bengtsson säger att allmänheten spelar en viktig roll i kampen mot narkotikan – till exempel var det en privatperson som tipsade om kokainet som flöt i land i höstas.

Alexander Bengtsson och Erik är tullinspektörer. I arbetet är intuitionen ett av deras viktigaste verktyg för att vara uppmärksamma på misstänkta beteenden.

Bild: Emil Langvad

– Vi behöver ögon och öron från allmänheten, säger han.

För att Tullverket ska få kontrollera en båt måste det finnas en misstanke om att båten kommer från utlandet med varor som är anmälningspliktiga. Men även om det inte blir kontroller av båtar på daglig basis fungerar inspektörernas närvaro preventivt och avskräckande.

Annons

– Vi vill öka medvetandet om att vi finns och att det finns en risk att bli upptäckt, säger Oscar Lindvall.

Annons

En stor del av arbetet i hamnen går ut på att spana och patrullera för att upptäcka misstänkt beteende. Oscar Lindvall menar att tullinspektörernas allra viktigaste verktyg är deras intuition – men de har också tillgång till verktyg som narkotikahundar.

Från och med den första augusti får Tullverket dessutom ökade befogenheter, vilket bland annat gör att de får ingripa mot annan brottslighet och kan beslagta stöldgods och liknande.

– Det är väldigt efterfrågat av allmänheten, säger Erik.

Oscar Lindvall, Alexander Bengtsson och Erik står vid tjänstebilen. Där finns allt de kan behöva i arbetet, och i bilen kan de hålla kvar den misstänkta tills polisen kommer.

Bild: Emil Langvad

Varför är det här arbetet så viktigt?

– Vi vill täppa till så många hål som möjligt och hindra narkotikan från att komma in i landet. Vi kommer inte att få bort narkotikan helt, men vi kan göra det besvärligt för dem som smugglar, säger Oscar Lindvall.

Den utökade närvaron i småbåtshamnar sker i princip längs hela kusten. I nordvästra Skåne är arbetet extra viktigt på grund av närheten till Danmark. Dessutom har de haft flera ärenden med stora partier kokain i regionen, säger Oscar Lindvall.

– Vi har anledning att tro att det smugglas mycket kokain här. Det finns en stor efterfrågan. Det är utmärkande för regionen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan