Annons

Annons

Laholm

Noggranna strandstädare får skräpmängden att sina

Nu pågår det tredje och sista året av ett projekt som går ut på att rensa bort skräp längs kusten mellan Laholm och Ängelholm. Mängden skräp har minskat, men det är långt ifrån rent.

Masuk Yildirim och Ahmad Atbash har städat utmed kusten hela sommaren.

Bild: Julia Pileby

Annons

Masuk Yildirim och Ahmad Atbash är utsända av Båstads kommun för att rensa bort allt skräp som finns utmed kustremsan mellan Laholm och Ängelholm.

Kommunen fick projektet från Naturvårdsverket för tre år sedan och syftet är att göra kusten renare. Projektet riktar sig till nyanlända personer, som ska komma i sysselsättning.

– Det här är ett jättebra jobb. Vi bidrar till planeten, vi ska göra det renare. Vi gör världens viktigaste jobb, säger Ahmad Atbash.

Masuk Yildirim och Ahmad Atbash tycker att deras jobb är viktigt och hoppas att andra människor också ser sitt ansvar när det kommer till att hålla rent i naturen.

Bild: Julia Pileby

Annons

Annons

Han får medhåll från sin kollega Masuk Yildirim.

– Detta är vår hjärtefråga. Vi gör det inte bara för oss, utan för våra barn och barnbarn, säger han.

Men han tycker inte att det bara är deras jobb att städa stränderna.

– Alla bör städa efter sig, inte bara vi. Man ska inte lämna skräp efter sig, säger Masuk Yildirim.

Johan Mårtensson på Båstads kommun tycker att det finns möjlighet till förbättring hos Båstadsborna när det gäller nedskräpning i naturen.

Bild: Julia Pileby

Johan Mårtensson, skogsförvaltare på Båstads kommun, är ansvarig för projektet. Och han håller med Masuk Yildirim och Ahmad Atbash.

– De gör världens viktigaste jobb. Första året fick de ihop två ton skräp. Andra året 1,2 ton. I år hade jag hoppats på bara några hundra kilo, men det ser ut att bli lite mer än så, säger han.

Annons

Strandstädarna samlar ihop mellan 30 till 80 kilo varje dag. Johan Mårtensson berättar att människor dumpar det mesta utmed kusten.

– En del skräp kommer från havet, men långt ifrån allt. Det dumpas däck, oljefat, plast, kläder och någon gång hittade vi en dunk med olja där oljan låg uthälld bredvid dunken, säger Johan Mårtensson och skakar på huvudet.

Annons

– Jag vill inte dissa någon, men det finns möjlighet till förbättring, säger han.

I och med att kommunens strandstädare är ute och rör sig bland strandbesökare hoppas Johan Mårtensson att det kan leda till att folk tänker till.

– Jag hoppas på en attitydförändring. Att folk tänker på att de ska ta med sig sitt skräp från stranden.

När det gäller projektet, som är inne på sista året, hoppas Johan Mårtensson på en fortsättning.

– Ja, jag hoppas att vi kan fortsätta få pengar för att göra detta.

Masuk Yildirim och Ahmad Atbash.

Bild: Julia Pileby

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy