Annons

Annons

Båstad

Kämpat för ett kafé i många år – men kommunen vill annat

Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, har i många år haft en önskan om att öppna ett kafé i stationsbyggnaden i Båstad. De har dock aldrig fått något gehör. Nu har en ny aktör skrivit kontrakt med Båstad kommun, men kaféet är fortfarande stängt.

Hans Johansson har tröttnat på att inte få någon respons från kommunen. Han har velat öppna ett kafé i Båstads stationshus, bland annat för att öka pendlingen.

Bild: Julia Pileby

Annons

Hans Johansson står och väntar utanför stationsbyggnaden i Båstad. Han är en trogen pendlare som är mån om att fler ska ta tåget.

– Jag har själv pendlat mycket och jag tycker att det är för jävla tråkigt här, säger han.

Han pekar in mot den lilla väntsalen och den igenbommade luckan till kaféet.

Hans Johansson är kassör i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, och det är han och förbundet som hade önskat att starta upp ett kafé på stationen.

– Till oss kommer personer som på olika sätt kommit i kläm i samhället. Vi försöker att föra deras talan, berättar Hans Johansson.

– Tanken med kaféet är att det ska vara en allmän trivselåtgärd. Ett öppet kafé skulle höja den mentala hälsan för alla som vistas på stationen, även turister, fortsätter han.

Han tror att det till och med skulle få fler att vilja ta tåget.

Annons

– Har man aldrig varit här innan så finns det ju ingen att fråga om saker när man kliver av tåget. Vissa tror att det bara är att traska in till Båstad med sin väska, men det är ju en rätt bra bit dit, säger han.

Annons

Hans Johansson utanför den igenbommade kaféluckan.

Bild: Julia Pileby

För två år sedan gjorde RSMH en namninsamling om att starta upp ett kafé.

– Vi fick snabbt ihop över 1000 underskrifter. Vi lämnade in dem, tillsammans med ett medborgarförslag, men hörde ingenting från kommunen, säger Hans Johansson.

Istället blev han förvånad när det plötsligt dök upp en annan aktör i lokalen.

– Det annonserades ju aldrig ut. De var väl kvar i tre veckor innan de försvann igen, säger Hans Johansson.

Annons

I början av sommaren skrev kommunen ett nytt kontrakt med ägarna till Bread on wine, som också har verksamhet tvärs över gatan.

– Jag tycker att kommunen någon gång i processen borde ha ställt frågor som ”vilka priser ska ni ta?” och ”hur ser öppettiderna ut?” och vägt in detta i en bedömning om vem som ska få lokalen. Men vi har ju aldrig ens blivit kontaktade, säger Hans Johansson.

Annons

Som ideell förening är inte RSMH inriktade på att gå med vinst. Det borde vara något som talar till deras fördel, anser han.

– Hade kommunen haft en entreprenör med social inriktning här så hade vi kunnat erbjuda både generösa priser och öppettider.

Han är kritisk till kommunens bemötande.

– Vår idé är att man ska kunna ta en kaffe och en ostmacka innan man åker. Det är inga konstigheter. Vi hade kunnat skapa fem arbetstillfällen här.

LÄS MER: Oklarheter kring uthyrning av kafélokalen

Bild: Julia Pileby

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy