Annons

Annons

Annons

Laholm

Han väljer att avstå alkohol: "Ser ingen vits med det"

Alkoholdrickandet bland ungdomar har de senaste åren gått ned. Det visar ny statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Idag dricker mindre än hälften av eleverna i årskurs 9 alkohol – en av de som aktivt valt bort alkoholen är 15-åriga Jonah Linnarsson.

– Det känns som man lätt kan hamna i fel situationer annars, säger han.

Text

Enligt organisationen IQ:s sin årliga sammanställning av CAN:s nya statistik på ungdomars alkoholvanor så har antalet ungdomar som dricker alkohol blivit färre samtidigt som mängden alkohol som konsumeras minskat. Numera är det fler högstadieelever som avstår från att dricka alkohol än tvärtom. Det här är de lägsta siffrorna sedan undersökningen startade år 1971, en minskning som även fritidsledarna i Laholm har märkt av.

I nästan 30 år har Patrik Ekström jobbat med fritidsverksamhet för ungdomar i Laholms kommun.

– Jag upplever att det är minskat ganska rejält faktiskt, säger han.

Bakgrunden till resultatet menar Patrik Ekström kan bero på flera olika faktorer. Bland annat nämner han hobbys som e-sport och EPA-traktorer som något som ungdomarna istället väljer att lägger sin tid.

Annons

– Det finns så många andra aktiviteter som jag tror tar över ungdomarnas intresse. Nu behöver dom inte ha alkohol för att få essens, säger han.

Annons

Patrik Ekström (vänster) har jobbat som fritidsledare sedna 1993 och Daniel Johansson (höger) har jobbat i fem och ett halvt år.

Bild: Anna Larsson

En annan förklaring specifikt för kommunen berättar Patrik Ekström är avsaknaden på platser utan uppsyn och att det därför har blivit svårare för ungdomarna att ordna fester. För några år sedan fanns uteställen för 16-åringar i både i Laholm och närliggande kommuner som enligt Patrik ofta var alkoholens inträde i ungdomars värld.

– Utbudet med discoverksamhet har försvunnit för ungdomar i både Laholm, Båstad och Ängelholm. Förr gick det ju bussar fullastade med ungdomar till dessa ställen vilket underlättade drickandet ännu mer, säger han och fortsätter:

– Dessutom har kommunen gjort det svårare för minderåriga att hyra bygdegårdarna, som ofta också var tillhåll för ungdomarna att ha fest i förut.

Patriks kollega Daniel Johansson har jobbat som fritidsledare i Laholm i drygt fem år och beskriver hur han har behövt hantera ungdomars drickande under sina år i arbetet:

– Visst förekommer det alkoholkonsumtion. Jag har varit med om flertalet fester som till och med har eskalerat. Däremot, precis som Patrik säger, så tror jag att de större festerna har minskat på grund av att lokalerna inte är lika lättillgängliga.

Ofta beskrivs dagens unga generation som en hälsomedveten generationen med kontrollbehov som varken lockas av alkohol eller droger och nykterismen beskrivs som en ideologisk hållning för att vara ordningsam.

Annons

Annons

Femtonåriga Jonah Linnarsson är en av kommunens niondeklassare som varken drack eller använda tobak under högstadiet och som slutligen blev prisad för sitt åstadkommande. I början av sommaren fick han 3500 kronor av Sparbanken i Laholm och deras projekt Smart livsstil för att i framtiden kunna ta körkort.

– Det var inte direkt en utmaning för mig eftersom jag aldrig har varit en sån typ av person. Jag intresseras inte av att dricka och håller mig borta från folk som gör det. Det känns som man lätt kan hamna i fel situationer om man gör sånt, säger han.

Trots det känner inte Jonah igen sin generation som den "seriösa generationen som dricker mindre". Han till och med skrattar och säger att han har svårt att tro på det.

Enligt honom förekommer det fortfarande drickande och festande bland folk i hans ålder.

– Ofta är det människorna i stora gäng som har fester och dricker. Men jag har aldrig tyckt att fester har varit något för mig. Jag har gått på några och tyckte inte det var särskilt roligt, så efter det har jag struntat i att gå, säger han.

Till hösten börjar han gymnasiet och säger att han kommer fortsätta avstå från alkohol.

– Det kan man aldrig säga innan, men jag är ju fortfarande enligt lagen för ung. Jag kommer inte tvinga på mig det, så jag känner nog för att vänta ett tag till. Jag ser ingen vits med det.

Fakta

Kraftig minskning av ungdomsfylla

Varje år gör Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, en undersökning om skolelevers drogvanor. Där tar de reda på bland annat hur Sveriges ungdomar dricker alkohol, och i så fall hur ofta och hur mycket.

Resultatet från årets undersökning visade att antalet elever i nian som dricker har minskat kraftigt sedan år 2000. Andelen niondeklassare som varit berusade före 14 års ålder har minskar från 20 procent år 2000 till 5 procent år 2020, och fler tjejer än killar svarade att de dricker alkohol – 48 procent av tjejerna och 38 procent av killarna. Det betyder att det är fler elever i nian som avstår från att dricka alkohol än som dricker. Undersökningen visade även att 28 procent av ungdomarna i nian har druckit någon typ av illegal alkohol, det vill säga hembränt eller smugglad öl, sprit eller vin.

Källa: IQ

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan