Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Han blir ny vd för stjärnspäckat Skånebolag

Laszlo Varga blir ny vd för Skånebolaget Dewiz som har utvecklat ett hjälpmedel för att förbättra golfsvingen och stoltserar med en rad världsstjärnor i ägarlistan. Nu får han i uppgift trampa igång försäljningen av bolagets golfuppfinning som nyligen lanserades.

Laszlo Varga blir ny vd för Skånebolaget Dewiz.

Annons

Det är nu sju år sedan som Dewiz grundare, Christian Bergh och Markus Westerberg, började spåna kring hur golfträningen skulle kunna utvecklas med ny teknik och landade till slut i en klockliknande produkt som sätts på handleden. Med avancerade sensorer kan klockan mäta allt från armens acceleration till handens exakta läge i varje hundradels sekund.

Klockan samlar in datan som sedan kopplas till en app i telefonen där det går att läsa av svingen med alla tänkbara mått och hastigheter. Men det verkligt nya, som tros revolutionera hur människor lär sig att svinga en golfklubba, är att det går att ställa in olika parametrar för svingen, till exempel hur långt i baksvingen man vill lyfta upp klubban. Om spelaren sedan inte lever upp till sina mål så avger klockan en stöt i handleden, i samma ögonblick som svingen går fel.

Annons

Annons

En klockliknande produkt samlar in data som sedan kopplas till en app i telefonen där det går att läsa av svingen med alla tänkbara mått och hastigheter. Foto: Lars Jansson.

För cirka en månad sedan blev produkten klar för försäljning, och nu har även Laszlo Varga värvats som ny vd för bolaget. 40-årige Varga har tidigare bland annat varit vd för Malmöbolaget Euroflorist samt Helsingborgsbolaget Gents där han fortfarande är styrelseordförande, och sitter idag även i styrelsen för Malmöbolaget Coolstuff. Han har dessutom en gedigen idrottsbakgrund, främst som elittränare inom kanotsporten.

– Jag vet att det finns hur många produkter som helst som hjälper idrottsutövare att analysera sin teknik. Men Dewiz ger direkt och detaljerad återkoppling till användaren, säger Laszlo Varga.

Nu får han i uppdrag att kommersialisera Dewiz som har flera världsstjärnor i ägarlistan, bland andra golfprofilerna Annika Sörenstam, Henrik Stenson samt amerikanen Bryson De Chambeau och den forna världsettan Vijay Singh från Fiji.

– Min uppgift blir att skala upp verksamheten och nu gäller det att få fart på försäljningen. Vi kommer främst att sälja produkten direkt till konsumenter via bolagets hemsida. Vi ser också framför oss en prenumerationsmodell med nya tillkommande funktioner i produkten. Sedan ska vi utveckla olika samarbetsmöjligheter med golfklubbar där flera redan har visat ett stort intresse, säger Laszlo Varga.

Annons

Klockan från Dewiz kostar motsvarande 5200 kronor och grundarna har högt satta mål. År 2025 ska bolaget omsätta motsvarande 2,3 miljarder kronor, enligt det senaste prospektet.

Annons

– Produkten är visserligen framtagen i Skåne. Men försäljningsmässigt riktar vi in oss på en global marknad med cirka 100 miljoner golfare runt om i världen, säger Laszlo Varga som också nämner andra potentiella användningsområden:

– Utöver golfen finns här också många tänkbara affärsvertikaler, utan att röja några företagshemligheter. Exempelvis är både tennis och padel tekniksporter med väldigt många utövare där Dewiz kan bli ett fördelaktigt hjälpmedel, säger han.

Fakta

Dewiz

• Bolaget är baserat i Malmö.

• Grundare av bolaget är Christian Bergh och Markus Westerberg, före detta professionell golfare och författare.

• Annika Sörenstam och Henrik Stenson är delägare i bolaget, precis som den amerikanske golfaren Bryson De Chambeau och den forna världsettan i golf, Vijay Singh från Fiji. Bland aktieägarna finns även Martin Ingvar, professor i neurofysiologi.

• All produktutveckling har skett i Lund. Den svenska uppdragstillverkaren Note producerar produkten.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy