Annons

Annons

kultur

Gabriel Zetterström
Sätt den svenska sociala ångesten på världsarvslistan

En spansk by vill skydda sin småpratskultur. Varför inte uppmärksamma även den svenska motsatsen?

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ett av alla Almedalsmingel.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

En fin låt om social ångest är ”Allting flyter” av Säkert!. Du vet jag är ingen mästare på småprat, sjunger Annika Norlin, och fortsätter: Går alltid för djupt för fort så folk blir bara rädda och drar / De vill ha nån som är lättsam och jag bara frågar de tror de är i förhör / Antar jag faktiskt inte vet hur man gör.

Nästan alla som någon gång besökt ett mingel kan känna igen sig. Jag tänker på Norlins rader när jag läser den senaste nyheten från vår egocentriska samtid: en liten spansk by vill världsarvsförklara sig själva för den egna småpratskulturen. Ja, det som pågår i Algar, med dryga tusentalet invånare, är ”motsatsen till sociala medier” enligt borgmästaren José Carlos Sánchez.

Annons

Om kvällarna när värmen lagt sig samlas byborna och snickesnackar på gatorna, ett fenomen som Sánchez alltså vill få Unesco att uppmärksamma bland andra traditionella och immateriella företeelser. Finsk bastukultur, brasiliansk capoeira, jamaicansk reggaemusik. Nu: andalusiskt småprat?

Annons

Annika Norlin har satt ord på den svenska sociala ångesten.

Bild: Anneli Åsén

Tanken är rörande. Borgmästarens förvissning om att småpratskulturen i Algar är världsarvskompatibel är lite som när folk tror sig ha identifierat något unikt för sin egen släkt: ”Vi Strömbergare är minsann…”. Att utgå från sig själv är djupt mänskligt, men i en värld där alla ständigt tycker sig ha något att säga blir försöket att göra anspråk på det allmängiltiga väldigt tidstypiskt.

Annons

Tidstypiskt är det också om man ser till de sociala medier borgmästaren tror sig bekämpa. Det är lätt att föreställa sig historien om byn Algar bli viral: ”This beautiful Spanish village seeks world heritage status for outdoor chats!”, skulle det heta i ett enminutersklipp. Miljoner likes, hjärtan och delningar. Algoritmerna snappar upp beteendet och plötsligt domineras din Facebook eller Instagram av allt fler videor som visualiserar drömmen om Det Sunda Livet. Själva tanken med att lyfta småpratet är just att hylla en mer hälsosam livsstil. Bortom den egna pr-succén, såklart.

Annons

Jag kikar på Unescolistan över immateriella företeelser, som sedan 2008 kompletterar den traditionella samlingen av världsarv, och konstaterar att den präglas av en udda spridning. Kroatien har 17 företeelser på listan, Sverige stoltserar med en: 2018 valdes Sagobygden i Kronobergs län in för sina berättarprojekt. All heder åt den, men det kanske inte är det första man tänker på i termer av svenska världsarv.

Men om den företagsamme borgmästaren får som han vill kanske det finns en plats för ytterligare en blågul tradition som är själva antitesen till Algars härliga samvaro: den svenska sociala ångesten. Den vi alla får efter lite för många snittar på valfri studentmottagning där huvudpersonen är en avlägsen släkting eller granne från förr. Samtal om vädret, familjen eller frågor som ”Vad gör du nuförtiden?”.

Annons

Ja, men världsarvlista den krypande känsla av obehag som Annika Norlin så träffsäkert sitter fingret på i ”Allting flyter”: Det finns så många man inte vill prata med / Allt tråkigt de säger förvandlar varje samkväm till ett helvete. Så får Kronobergs sagobygd lite välbehövligt sällskap.

|| Gabriel Zetterström är medarbetare på kulturredaktionen.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy