Annons

Annons

Annons

Samma stad – olika världar

Gröningen – allas vardagsrum eller uppdelad och otrygg?

Gröningen är ett av få ställen där man kan möta alla typer av helsingborgare. Men olika grupper – unga, gamla, barnfamiljer, svenskar, invandrare – är inte där samtidigt. Och vissa tider av dygnet upplevs som otrygga.

Text

Gröningen är en populär mötesplats i Helsingborg. Men beroende på när du beger dig dit möter du olika grupper av helsingborgare.

Bild: Tom Wall

Annons

En varm förmiddag gör HD ett besök på Gröningen. Det är soligt och till kioskerna blir det snart kö. På trädäck sitter många seniorer och njuter. Den gröna oasen är en av få mötesplatser för alla typer av helsingborgare. Men du hittar helt olika grupper beroende på när du går dit.

Tommy Olsson är en av stammisarna på trädäcket. Han bor på Söder och tillbringar många sommardagar med kompisarna vid Gröningen. Han gillar att sola och bada, snacka med folk och ta en tur till kiosken.

Tommy Olsson trivs på Gröningens trädäck.

Bild: Jennie Lorentsson

– Jag kommer hit vid 8-tiden och brukar vara här till lunch. Sen åker jag hem en timme och sen åker jag tillbaka till badet.

Annons

Annons

Tommy Olsson är uppväxt på Tågaborg och badade här långt innan Gröningen blev Gröningen, på tiden när området var en en rangerbangård.

– På min tid var det järnväg här nere. Det fanns en smal brygga som stack ut och så fanns det en bänk där man kunde sitta. Hände det något fanns det något man kunde dra i så gick det ett larm till brandkåren, säger han.

Tommy Olsson tycker att Gröningen är en lugn och trygg plats, men att det körs mycket moped och elsparkcykel.

– Polisen är nonchalant. De borde stoppa det, säger han.

Gröningen – från Norra hamnen till Fria bad – upplevs av vissa som otryggt på kvällstid. Men enligt polisen är området inget ”tillhåll”.

Bild: Tom Wall

Men mest trivs Tommy Olsson på Gröningen. Det gör alla vi pratar med. Men de vi snackar med är där på vissa tider, dag eller kväll, och inte på andra.

Jenna Bergfors bor i närheten av Gröningen och är på lekplatsen med sina barn en varm sommardag:

– Jag trivs på Gröningen. Men ibland är här mycket folk när det är varmt. Så mycket barn så det blir svårt att hålla koll.

En varm sommarkväll är det mycket folk på vägen genom området.

Bild: Emil Langvad

– Kvällstid köper folk med pizza och här är stökigare. Här kan vara jättelivat kvällstid. Det är sjukt jobbigt med elsparkcyklarna. De borde förbjudas. Folk kan bli påkörda, säger hon.

Liksom Tommy Olsson är Jenna Bergfors helst på Gröningen på dagtid.

– Här är mycket ungdomar kvällstid och jag vet att här har hänt saker. Jag hade inte gått här sent på natten som ensam tjej. Helsingborg känns otryggare på kvällarna än för 10–12 år sedan.

Annons

– På Gröningen är det barnfamiljer på dagarna och ungdomsgäng på kvällarna, säger hon.

Elsparkcyklar och kanske lite högljudda ungdomar är inte allas favoriter. Men rätt långt in på kvällen domineras inte Gröningen av ungdomsgäng, utan mer av familjer, merparten med annan bakgrund än svensk.

Annons

Den nya större lekplatsen är populär, såväl dagtid som kvällstid.

Bild: Jennie Lorentsson

Familjen Achkar är ofta på Gröningen. Nu är det onsdag i juli och sommarkvällen är ljum.

–  Vi kommer hit för att promenera, äta en glass, grilla korv eller hamburgare  – när det går, nu är det grillförbud – och njuta av samvaron med familjen och vännerna, säger Nesma Abdulrahman.

Familjen Achkar känner sig hemma på Gröningen och är här ofta. Mohamad, längst till vänster och Nesma Abdulrahman, längst till höger, med döttrarna Jasmin, Nermin, Lilian.

Bild: Emil Langvad

De bor i Bårslöv – tidigare på Dalhem – och Gröningen är den plats i stan de oftast besöker.

– Gröningen är en trevlig plats, i alla fall när det inte är för mycket människor. Nu i sommar har det ibland varit så många att det knappt går att ta sig fram.

Vädret avgör hur ofta de kommer hit, ibland blir det varje dag. Restaurangerna på och vid strandpromenaden brukar de inte besöka.

”På Gröningen möts alla, speciellt sommartid, människor från olika kulturer, olika bakgrunder, och olika åldrar – en stor blandning”, säger Nesma Abdulrahman, till höger, med maken Mohamad Achkar och dottern Lilian.

Bild: Emil Langvad

– Vi är en stor familj och barnen vill gärna ha pizza och annat, så det blir oftare restauranger inne i stan eller så har vi med oss mat.

Annons

Familjen söker sig till Gröningen vid olika tidpunkter och de trivs med folklivet och blandningen av människor.

– Här möts alla, speciellt sommartid, människor från olika kulturer, olika bakgrunder, och olika åldrar – en stor blandning.

En del människor undviker Gröningen senare på kvällen, men familjen Achkar känner sig bekväm även då och stannar ibland till elvatiden.

– Visst finns det bråkstakar, men här är en bra blandning av människor, säger Nesma Abdulrahman.

Annons

Dagtid är trädäcket populärt, inte minst hos de lite mer seniora helsingborgarna.

Bild: Jennie Lorentsson

På gångstråket pratar vi med högstadietjejerna Alia Abdulahtif, Hala Zaher och Shahd Bashory. De kommer alla tre från Syrien men har bott i Sverige flera år. De gillar att hänga på Gröningen och Fria bad på kvällarna. Familjen är också här och det är här man träffar kompisar och umgås. Bästa platsen i stan, tycker de.

– Man simmar och köper glass. Det är roligare att vara här på kvällen när det inte är så varmt. Nästa vecka ska vi grilla och ha picknick här, säger Alia Abdulahtif.

Längre norrut på området, vid Fria bad, pågår badandet långt in på kvällen.

Bild: Jennie Lorentsson

Under våra besök på Gröningen får vi en bild av att folk trivs. Men också en bild av att det kan vara stökigt. Då undviker man att gå dit.

Problemet med bilkörning kommer också upp. Yngre personer som på kvällstid rör sig runt området och längs med Drottninggatan, vilket även många som hör av sig till HD upplever som störande.

Annons

– Värst är bilarna som kör till piren. Musiken står på i bilarna. Och det känns inte som att de kör ut för att titta på utsikten, säger en vi pratar med.

Kvällen lägger sig över Sundet och Gröningen.

Bild: Emil Langvad

Gröningen är alltså samtidigt både Helsingborgs vardagsrum och en segregerad plats. När vi talar med arbetsmarknadsnämndens ordförande Richard Lundberg (M) känner han till det som upplevs som problem kring Gröningen.

Kan man inte mötas gemensamt får man motsättningar, det säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Richard Lundberg (M).

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

– Det är en utmaning om man inte integreras från båda hållen. Om man inte kan mötas gemensamt, då får du de motsättningarna. Du kan uppfatta stora gäng, skränighet, hög musik och bilar som kör snabbt som oerhört skrämmande. Och det är ett problem. Man måste respektera de allmänna ytorna så att de fungerar för alla. Det är också en form av integration.

– Det har inte med etnicitet att göra, utan med beteende, vill jag vara jättenoga med, säger Richard Lundberg.

Vi talar också med kommunpolis Johan Mangbo:

– Gröningen är ett fint grönområde och där samlas mycket ungdomar, säger han och är tydlig med att Gröningen inte är något ”tillhåll”.

Brottsstatistiken säger samma sak. HD har tagit del av polisanmälningar för området närmast Gröningen för 2015 till och med i år. Antalet anmälda brott har gått upp och ner, med 25 stycken 2015 och som mest 47 under 2018. Förra året var siffran nere på 36. Vanligaste brotten är stölder och snatterier. Förra året anmäldes ett narkotikabrott och åtta våldsbrott.

Annons

Johan Mangbo, liksom övriga vi talar med, använder mest positiva ord om området, och han säger:

– Det är inte särskilt bekymmersamt på Gröningen.

Bild: Tom Wall

Fakta

Segregationen i Helsingborg

I HD:s granskning belyser vi hur segregerat Helsingborg är och hur uppdelat olika grupper lever sina liv i staden. HD kartlade segregationen med hjälp av offentlig statistik och egna beräkningar och kartläggningar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan