Annons

Annons

Annons

Annons

Höganäs

Från Jonstorp till Italien – konstnärer gjorde samma resa

Konstnärerna Christel Jönsson och Ida Bentinger upptäckte att de hade något gemensamt – Italien. Med 30 års mellanrum lämnade de Kullabygden för att studera på konstakademi i Italien. I sommar har deras verk landat i Viken.

Under Öppna ateljéer fick besökare ta del av Christel Jönssons målningar och andra verk i hennes ateljé i Viken. Det mesta går fortfarande att se fram till och med den 25 augusti.

Bild: Göran Stenberg

Annons

I slutet av juli pågick konstprojektet Öppna ateljéer där ett 30-tal konstnärer från Båstad till Landskrona medverkade.

En av initiativtagarna var konstnären Christel Jönsson som har sin ateljé i Viken. Här finns resterna av det enorma kristallkonstverket som skapades i samband med en utställning på Dunkers kulturhus i våras.

Då utforskades stenars och kristallers olika innebörder för människor. Nu fortsätter projektet och framför henne ligger prover i olika färger målade med mineraler.

Tidigare i år visades utställningen ”Affectio” på Dunkers kulturhus som hon skapade tillsammans med konstnären och sambon Lennart Persson. Konstnärerna hämtade inspiration från mineraler och stenar.

Bild: Göran Stenberg

– Pigmenten är jätteviktiga för mig och det har jag absolut från min utbildning i Italien. Där lever måleritekniken och alkemins kunskaper fortfarande kvar, säger Christel Jönsson.

Annons

Annons

Hon syftar på tiden på konstakademien i Florens. Som ung lämnade hon Jonstorp och började studera på Konstfack i Stockholm, men passade inte in. Istället hakade hon på en vän som skulle till Italien.

Trots att Christel Jönsson numera bor i Viken fortsätter hon att vara verksam i Italien och åker ofta dit.

Bild: Göran Stenberg

Där stannade hon i tio år och med en utbildning i ryggen återvände hon sedan till Kullabygden igen – men Italien lämnade hon aldrig helt.

– Jag har två halvitalienska barn och pratar språket flytande. Jag hämtar mycket inspiration därifrån, man kan se det på mina färger. I Italien älskar man det vackra, säger hon.

Bilden är tagen förra året när Ida Bentinger deltog i Art Caching, ett konstprojekt i Höganäs kommun. Även Christel Jönsson deltog.

Bild: Britt-Mari Olsson

Men det är inte bara hon som har en stark koppling till Italien. Konstnären Ida Bentinger medverkade även hon på Öppna ateljéer och för ett år sedan upptäckte konstnärerna att de hade något gemensamt.

Ida Bentinger är även hon uppväxt i Jonstorp och började studera på Konstfack i Stockholm innan hon fortsatte sina studier på konstakademien i Bologna.

– Vi har gjort samma resa men med 30 års mellanrum. Det är superspännande att våra vägar korsades. Vi båda delar samma passion och tankar om konst, kultur och Italien, säger Ida Bentinger som precis som Christel Jönsson fokuserar på måleritekniken.

Annons

Land art-konstnären Ida Bentinger ställde ut sina tavlor i konstnärskollegans Gunilla Thelins lada i Viken. Här hänger tavlorna kvar ett tag till.

Bild: Göran Stenberg

Annons

Hon bor fortfarande kvar i Bologna och jobbar delvis inom filmbranschen. Samtidigt lägger hon all övrig tid på konsten och har bland annat medverkat i konstprojektet X-sites.

Medan Christel Jönssons konst fylls med glada färger är hennes nuvarande utställning lite mörkare och har hämtat inspiration från skräckfilmer.

– Jag gillar storytelling och att väcka känslor om allt från existentiella frågor till forskning. Just skräckfilmer påminner om när man är liten och tänker att allt kan hända, det är oerhört spännande, säger Ida Bentinger.

”Jag har haft en period där jag tittat mycket på skräckfilm för att rensa tankarna”, berättar Ida Bentinger om inspirationen till hennes senaste utställning.

Bild: Göran Stenberg

Trots att hon planerar att bo kvar i Italien ett tag till återvänder hon till Kullabygden varje sommar.

– Det finns något magiskt och fantasifullt här med många myter. Under min uppväxt var vi mycket ute i naturen och fick använda vår fantasi. Det tror jag lever kvar och skapar fler kreativa generationer framöver, säger hon.

Fakta

Öppna ateljéer

Ett trettiotal konstnärer, från Landskrona i söder till Båstad i norr, öppnade sina ateljéer för besökare helgen den 23-25 juli. Därefter har vissa av konstnärerna låtit sin konst hänga kvar och hållit öppet för besökare.

Christel Jönssons och Ida Bentingers konst går att ses till och med den 25 augusti.

Christel Jönssons konst visas i hennes ateljé på Rågången 372, Täppeshusen, Viken.

Ida Bentingers tavlor hänger hos konstnären Gunilla Thelin på Täppeshusvägen 156, Täppeshusen, Viken.

Annons

Annons

Till toppen av sidan